Twee vrouwen van IS-strijders willen terugkeren en dagen Belgische staat voor de rechter

Koen Geens © Belga

De vrouwen willen met hun kinderen kunnen terug naar België, maar zitten momenteel vast in een kamp in Syrië

Twee Belgische vrouwen van IS-strijders die met hun kinderen vastzitten in een kamp in het noorden van Syrië, dagen minister van Justitie Koen Geens (CD&V) voor de rechter in kortgeding. Child Focus sluit zich aan bij de dagvaarding. Dat meldt VRT NWS maandagmiddag.

VRT-journalist Rudi Vranckx sprak de Belgische vrouwen uit Borgerhout, samen met hun kinderen, in een vluchtelingenkamp in Syrië. Ze willen graag dat de kinderen kunnen terugkeren naar België en vinden dat minister van Justitie Geens in gebreke blijft. Daarom hebben ze de minister gedagvaard via hun advocaat.

De twee vrouwen werden in maart nog bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel en 6.000 euro boete omdat ze naar Syrië vertrokken waren. Child Focus sluit zich aan bij die dagvaarding. De organisatie voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen wil dat onze overheid alle kinderen met een Belgische moeder of vader uit het conflictgebied terughaalt naar ons land.

‘Een aantal grootouders heeft ons gevraagd om hen bij te staan omdat hun kleinkinderen in kampen in Syrië en Irak bevinden’, zegt Dirk Depover van Child Focus. ‘Soms verblijven ze er samen met hun moeder omdat hun vader gesneuveld is.’ Die kinderen zitten daar volgens Child Focus in verschrikkelijke omstandigheden. ‘Ze hebben een gebrek aan eten en geen toegang tot gezondheidszorg. Daarom vragen we aan de regering om maatregelen te treffen zodat die kinderen kunnen terugkeren naar België. Onze regering moet ook opvang voorzien in ons land en hen verder hulp aanbieden’, aldus Depover.

Er zouden momenteel nog zowat 145 minderjarigen in het conflictgebied verblijven.

Partner Content