Tom Van Grieken (Vlaams Belang): ‘Meer tolerantie? Ik noem het eerder onverschilligheid’

© BelgaImage
Simon Demeulemeester

Uw reportage blijft ook overeind zonder zijn reactie’, zo laat de woordvoerder van N-VA-voorzitter Bart De Wever weten. Vlaams Belang-collega Tom Van Grieken wil wel reageren. ‘Ook al kennen de mensen de term ‘soumission’ niet, ze beseffen wel dat tradities als Sinterklaas en kerststalletjes onder druk staan.’

Centrumsteden worden toleranter voor andere culturen. Noopt dat het Vlaams Belang tot een stadsvlucht?

Tom Van Grieken: Ik noem het eerder onverschilligheid. Wie geboren is in de multiculturele samenleving, weet niet meer hoe het hier vroeger was. Wie de steden wel negatief zag evolueren, is weggetrokken naar de randgemeenten.

Ons viel op dat ergernis over immigratie past in een bredere, vooral sociaaleconomische ontevredenheid. Overdrijft u dan niet met uw focus op het identitaire?

Van Grieken: Ik zeg al sinds mijn aantreden dat je dat niet kunt loskoppelen van sociaaleconomische thema’s. Als een alleenstaande moeder moeilijker aan een sociale woning raakt, dan is dat omdat asielzoekers voorrang krijgen.

Bent u even empathisch voor de niet-witte Vlaming? Die is lang niet bij alle verhuurders welkom.

Van Grieken: Een particulier is toch vrij om te verhuren aan wie hij of zij wil?

Ook om de racismewetgeving te overtreden?

Van Grieken: Het zal u niet verbazen dat ik een koele minnaar ben van de Belgische racismewetgeving. Die wordt te ruim geïnterpreteerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content