To break or not to break: het wereldrecord regeringsvormen

© Belga

Het wereldrecord regeringsvormen zou donderdag 17 februari 2011, na 249 dagen, op naam van ons land staan.

Maar volgens sommigen wordt het huidig record pas verbroken na 289 dagen formatie. Wie gelijk heeft, hangt af van de invalshoek die als basis gebruikt wordt: het langst zonder regeerakkoord of zonder regering.

Het huidig wereldrecord land zonder regeerakkoord staat momenteel op naam van Irak. Na de verkiezingen duurde het 248 dagen vooraleer de partijen tot een akkoord kwamen. Pas anderhalve maand later werd de nieuwe regering door het parlement goedgekeurd, 289 dagen na de verkiezingen. Voor sommigen tellen deze 41 dagen gemakshalve niet mee en wordt het record verbroken na 248 dagen. Anderen zijn van mening dat het echte wereldrecord pas door ons land wordt verbroken op 30 maart 2011, 289 dagen na de verkiezingen.

Irak
De Irakese regeringsformatie was de langste van de naoorlogse periode. Op 7 maart 2010 trokken de Irakezen naar de stembus. Het duurde vrij lang voordat alle stemmen geteld waren en uiteindelijk bleek geen enkele partij een echte meerderheid te hebben behaald. De eerstvolgende maanden waren er vooral discussies over de hertelling van de stemmen en nadien belandde het land in een politieke crisis. Irak heeft zoals België een moeilijke structuur, er bestaat een diversiteit aan etnische, sectaire en politieke achtergronden. In november 2010 bereikten de politieke leiders na moeilijke onderhandelingen een akkoord over de machtsverdeling. De leiders sloten een deal: er kwam een Koerdische president, een Sjiitische premier en een Soennitische parlementsvoorzitter. Alle grote partijen maakten deel uit van de nieuwe regering van premier al-Maliki.

Nederland Nederland had het wereldrecord regeringsonderhandelen 33 jaar op zijn naam staan. Bij de verkiezingen in mei 1977 haalde de PvdA de grootste zetelwinst. Het was aan de PvdA en CDA om een regering te vormen, maar de onderhandelingen verliepen erg moeilijk. De twee protagonisten Joop den Uyl (PvdA) en Dries Van Agt (CDA) konden het op persoonlijk vlak en inhoudelijk niet met elkaar vinden. Na 178 dagen stelde de zevende informateur voor dat CDA zou samenwerken met VVD wat uiteindelijk een akkoord opleverde. Op de 208e dag na de verkiezingen werd een regering goedgekeurd, met Dries Van Agt (CDA).

Partner Content