Drones ‘reële bedreiging’ voor veiligheid burgerluchtvaart (IATA)

© iStock

Civiele drones vormen steeds meer een “reële en groeiende bedreiging” voor de veiligheid van burgervliegtuigen, zo oordeelt de sectororganisatie International Air Transport Association (IATA). De organisatie vraagt een regulering om mogelijke ongevallen met zware gevolgen te vermijden.

“Ik ben net zo enthousiast als u over het idee dat een drone een pizza zou leveren”, zei de directeur-generaal van IATA, Tony Tyler, op een conferentie in Singapore. De drones zijn er “om te blijven, maar we kunnen hen geen obstakel laten worden voor de veiligheid van de burgerluchtvaart”.

“We hebben een voorzichtige aanpak nodig wat betreft regulering, en een pragmatische manier waarop de wet wordt toegepast voor diegenen die de regels negeren en anderen in gevaar brengen”, zei Tyler.

‘Reëel en groeiend probleem voor burgervliegtuigen’

Het groeiende gebruik van drones voor militaire, commerciële en entertainmentdoeleinden kan tot botsingen leiden tussen de onbemande tuigen en lijnvliegtuigen, met catastrofale gevolgen, aldus experts.

“Dat is een reëel probleem. We krijgen veel informatie van piloten die gewag maken van drones op onverwachte plaatsen, vooral op lage hoogte rond luchthavens. Het is onmiskenbaar dat dit een reëel en groeiend probleem vormt voor de veiligheid van burgervliegtuigen”, zegt Tyler.

De IATA beschikt niet over statistieken wat betreft het aantal drones dat in de wereld vliegt. Volgens dronedeskundige Rob Eagles bij IATA hoeft er geen twijfel over te bestaan dat dat aantal wereldwijd in de lift zit. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content