Steven Van Gucht: ‘Tegen eind mei minder dan 500 patiënten op intensieve zorg’

Steven Van Gucht op 5 maart 2021. © Frederic Andrieu

Aan het huidige tempo van de daling van de coronacijfers kunnen we tegen eind mei onder de drempel van 500 patiënten op intensieve zorg duiken, zegt viroloog Steven Van Gucht.

De drempel van 500 patiënten werd tijdens het jongste Overlegcomité naar voren geschoven om de versoepelingen te laten intreden.

‘Vandaag hebben we alleen maar goed nieuws te melden. Alle coronacijfers blijven verder dalen en dat volgens de meest optimistische voorspellingen’, opende Van Gucht de persconferentie. Toch waarschuwde hij ervoor dat er nog steeds veel virus circuleert.

De afgelopen zeven dagen werden 133 ziekenhuisopnames per dag geregistreerd. Dat is een daling met 17 procent ten opzichte van de week voordien. Bovendien werden maandag voor het eerst sinds 21 februari minder dan 100 ziekenhuisopnames genoteerd, al benadrukt Van Gucht dat het over de opnames van zondag gaat en er tijdens het weekend altijd minder ziekenhuisopnames plaatsvinden. Veertigers en vijftigers vormen komen het vaakst in het ziekenhuis terecht, terwijl het aandeel van zestigers en zeventigers lichtjes daalt.

In het totaal liggen er momenteel 1.857 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie 610 op de afdeling intensieve zorg. Ook dat zijn dalingen, respectievelijk van 18 en 14 procent. ‘Aan het huidige tempo kunnen er tegen eind mei minder dan 500 patiënten op intensieve zorg liggen. Tegen 9 juni zelfs minder dan 400’, aldus Van Gucht. Ook het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames zou dan onder de 75 per dag kunnen duiken. Dat is goed nieuws, want het Overlegcomité had de drempel van 500 patiënten op intensieve naar voren geschoven voor de verdere fases van de versoepelingen.

Minder testen

De afgelopen week werden dagelijks 2.153 nieuwe coronabesmettingen genoteerd. Dat is een daling van 28 procent op weekbasis, al waarschuwt Van Gucht meteen dat dit beeld te rooskleurig is. Hemelvaart en de brugdag hebben namelijk gezorgd voor fors minder testen. De daling situeert zich bij alle leeftijdsgroepen en is het meest uitgesproken bij kinderen onder de 10 jaar. Enkel in Waals-Brabant neemt het aantal gevallen nog lichtjes toe (+2 procent).

De Indiase variant werd tot nog toe 77 keer officieel vastgesteld en blijft daarmee zeer zeldzaam. Bovendien benadrukte Van Gucht dat er geen indicaties zijn dat de huidige vaccins minder goed zouden beschermen tegen ernstige ziekte na een besmetting met die variant.

Dagelijks overlijden ook nog steeds 25 personen per dag. Ook dat is een daling met 28 procent. De daling is het meest uitgesproken in de groep 75-plussers.

Tot slot, werden tot en met 16 mei in totaal 5.242.592 vaccins ingespoten. Iets minder dan 4 miljoen Belgen kregen al een eerste prikje, 1,37 miljoen zijn volledig ingeënt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content