Sterke daling nieuwe assisenzaken na invoering ‘Potpourri II’

© istock

Het aantal nieuwe assisenzaken zal dit jaar meer dan gehalveerd worden door de Potpourri II-wet, die het mogelijk maakt dat alle misdaden voor de correctionele rechtbank kunnen komen. Gemiddeld werden er 83 assisenzaken per jaar gepleit. Dat aantal daalde in 2016 naar 73 en voor dit jaar worden iets meer dan 30 zaken verwacht.

N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenberg, die de cijfers verzamelde, vindt dat een goede zaak, omdat een assisenzaak vijf keer duurder is dan een correctionele.

“We zien heel duidelijk het verschil tussen de situatie voor en na de Potpourri II-wet. Waar men vroeger gemiddeld 6 zaken per maand doorverwees, worden er sinds de nieuwe wet van kracht is maar 2 zaken per maand meer doorverwezen naar assisen”, zegt Van Vaerenbergh.

In Antwerpen werden in 2015 13 zaken naar assisen verwezen, tegenover vier in 2016. Een gelijke evolutie is merkbaar in Gent, van 11 naar 1, en Brussel, van 22 naar 5.

Ook in Franstalig België worden nu minder zaken doorverwezen naar assisen: in Luik van 17 naar 12 en in Bergen van 14 naar 10.

Het N-VA-Kamerlid is tevreden met deze evolutie. “Assisenzaken zijn zeer tijdrovend en vergen veel van middelen en mensen van justitie. De voorzitter van het Gentse hof van beroep, Antoon Boyen, berekende ooit dat een assisenzaak vijf keer duurder is dan een correctionele zaak. Door meer misdaden correctioneel af te handelen in plaats van via het hof van assisen, kan justitie dus meer doen met dezelfde middelen. Hierdoor kunnen wachtlijsten worden weggewerkt. Wat nodig is, want in Brussel zit de assisenagenda overvol en is het reeds gebeurd dat beklaagden vrijkomen in afwachting van hun proces”, meent Van Vaerenbergh.

Partner Content