Staking bij afvalintercommunale Ivago in Gent is voorbij

Ivago, Gent © BELGA

De staking bij de Gentse afvalintercommuncale Ivago is afgelopen . Er wordt niet gestemd, de meeste personeelsleden gaan akkoord met voorstel.

Vakbonden en directie bij de Gentse afvalintercommunale IVAGO hebben een akkoord met zes punten getekend dat een einde maakt aan een acht dagen durende staking. De partijen engageren zich om ‘alles in het werk te stellen’ om de sociale vrede te bewaren.

‘Moe maar tevreden’, verwoordde IVAGO-voorzitster Tine Heyse (Groen) haar gevoel. Vooraleer het akkoord tussen directie en vakbonden (ACV, ACOD en VSOA) getekend werd, bedankte ze iedereen aan tafel, ook de sociaal bemiddelaarster. ‘Zonder de bereidheid van iedereen om te zoeken naar een oplossing, zou het niet gelukt zijn.’

Ook waarnemend burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) reageerde tevreden. ‘Het is niet alleen voor de medewerkers belangrijk dat er een akkoord is, maar ook voor alle Gentenaars’, stelde hij.

Wederzijds respect

Het akkoord bestaat uit zes hoofdstukken, met voorop een clausule rond wederzijds respect. ‘IVAGO is een heel mooi bedrijf met gigantische uitdagingen en een grote naamsbekendheid door de Gentse Feesten, maar ook door de staking’, aldus directeur Didier Naessens. ‘Er moet niet alleen respect zijn binnen de maatschappij, maar ook naar de burger toe, al moet ook de burger respect tonen naar onze medewerkers.’

Wat de organisatie betreft werd de samenwerking met de personeelsdirecteur vanaf 1 juni formeel stopgezet. Op een volgend syndicaal overleg wordt een functieprofiel opgesteld voor haar opvolger. Een tweede manager die moeilijk lag bij het personeel, krijgt andere (minder belangrijke) bevoegdheden en komt niet meer in contact met de ophalers. Er wordt ook een afdeling opgericht om een aantal dringende en belangrijke (interne) projecten aan te pakken.

Loonadministratie

Er werden voorts afspraken gemaakt rond de syndicale werking en vakbonden en directie kwamen overeen om alles in het werk te stellen om de sociale vrede te bewaren. De loonadministratie moet tegen 31 januari 2016 geoptimaliseerd zijn.

De staking bij Ivago begon nadat een oudere werknemer drie negatieve evaluaties op rij kreeg. In verband daarmee werd beslist dat alle werknemers in een dergelijke situatie een persoonlijk begeleidingstraject zullen krijgen, waarbij ‘alles in het werk gesteld wordt om een alternatieve tewerkstelling aan te bieden.’ (Belga/AVE)

(Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content