Staatshervorming na verkiezingen 25 mei 2014: de prioriteiten van SP.A, PVDA+ en Vlaams Belang

De inzet van de verkiezingen 2014: Staatshervorming (2) © Belga
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

‘Stel dat uw partij een minister of staatssecretaris mag leveren die bevoegd is voor Staatshervorming, wat zou diens prioriteit dan zijn?’ Die vraag stelden we aan alle partijen in onze reeks De inzet van de verkiezingen van 25 mei 2014. Lees de antwoorden van Peter Mertens, Bruno Tobback en Joris Van Hauthem.

In deze tweede aflevering kan u de prioriteiten van Open VLD, SP.A, PVDA+ en Vlaams Belang lezen. Eerder kwamen al CD&V, Groen, N-VA en LDD aan het woord.

Peter Mertens (PVDA+):

PvdA-voorzitter Peter Mertens
PvdA-voorzitter Peter Mertens© BELGA

De zesde staatshervorming zal leiden tot verarming. De armoede, de werkloosheid, de dure woningen, toegankelijke openbare diensten, het klimaat: dát zijn de prioriteiten.

Lees: ‘Geen splitsingslogica, maar een solidariteitslogica

Joris Van Hauthem (Vlaams Belang):

Als onze partij een minister levert voor Staatshervorming, zal het in elk geval een minister van Staathervorming in de Vlaamse regering zijn, en een minister van de laatste Staatshervorming. Een minister van Staatsvorming dus.

Lees: ‘Geen minister van Staatshervorming, maar van Staatsvorming

Bruno Tobback (SP.A):

Wat SP.A betreft is er nu vooral communautaire rust nodig. Wij willen in de volgende legislatuur dan ook geen staatshervorming. Na de verkiezingen al onze energie willen steken in àndere hervormingen. De hervormingen die noodzakelijk zijn om onze sociale welvaart te waarborgen.

Lees: ‘Met SP.A gaan de sociale zekerheid en de ziekteverzekering niet naar de gewesten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content