‘School in Aalst geeft leerlingen aan die op Facebook IS bewieroken’

© Reuters

Het Vrij Technisch Instituut van Aalst heeft twee van zijn leerlingen aangegeven bij de politie omdat ze op hun Facebook-profiel de terreur van IS bewierookten. De school gaat nu ál haar studenten screenen.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Het VTI laat leerkrachten al geruime tijd steekproefgewijs de sociale profielen van leerlingen uitvlooien. De school noemt de ontdekking van de “terreurposts” “onrustwekkend” en wil voortaan het online gedrag van al haar leerlingen – meer dan 1.500 – opvolgen.

“We gaan onze maatschappelijke taak niet uit de weg”, zegt Inge De Troyer, directeur communicatie bij het VTI. “Dit is voor ieders veiligheid. Als we nog zulke dingen ontdekken, lichten we opnieuw de politie in.”

Een school mág dat wettelijk gezien doen, maar volgens privacy-experts roept het gevoelsmatig toch vragen op. Professor Jos Dumortier (KU Leuven) vindt het geen taak van leerkrachten om studenten te controleren op wat ze online uitspoken. “Vrije meningsuiting geldt toch zeker voor jongeren. Als er al moet nagegaan worden wat ze op internet doen, laat die rol dan aan de ouders. Anders vrees ik voor een heksenjacht.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content