Running mate Crombez, Stephanie Van Houtven: ‘de rust in Antwerpen is weergekeerd’

Yasmine Kherbache (links) en Stephanie Van Houtven. © Twitter
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Eerder gelekt dan de bedoeling was, maar SP.A-kandidaat-voorzitter John Crombez heeft een running mate gevonden. Te midden van de heisa rond het ontslag van Yasmine Kherbache, meent kandidaat-ondervoorzitter Stephanie Van Houtven dat ‘de rust in Antwerpen is weergekeerd’.

Voorlopig stelde slechts één voorzittersduo zich kandidaat voor de opvolging van Bruno Tobback binnen de SP.A. Dat John Crombez kandidaat-voorzitter is, was al geweten. Maar vandaag lekte in de Gazet Van Antwerpen de naam van zijn running mate, de 32-jarige Stephanie Van Houtven.

Stephanie Van Houtven is 32 jaar oud. Sinds 2012 is ze districtsschepen van Cultuur in Borgerhout voor de lokale afdeling van de SP.A. Dat district heeft een coalitie van Groen, SP.A en PVDA en is het enige Antwerpse district waar N-VA niet in de meerderheid zit. Vanaf 2016 zou Van Houtven het districtsvoorzitterschap overnemen van Marij Preneel (Groen). Tot slot is ze nog parlementair medewerker van Monica De Coninck.

Crombez en Van Houtven zullen hun verhaal en projectplannen echter voor de leden reserveren, zo klinkt het op Radio 1 in De Wereld Vandaag. ‘Het was niet de bedoeling, dat het nieuws vandaag zou uitkomen’, verklaart Van Houtven.

‘Het doet pijn’

Maar het nieuws droeg meteen de steun van Yasmine Kherbache op sociaal netwerk Twitter weg. Het ontslag van die laatste legde de afgelopen dagen strubbelingen in Antwerpen bloot. Daarover zegt Van Houtven op Radio 1, dat het haar ‘pijn doet’: ‘Ik ben zelf nieuw in de politiek en ik doe dit vanuit positief engagement. Zeker niet vanuit de insteek die de laatste dagen in de media geschetst werd.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het ontslag van haar partijgenote deed vermoedens rijzen dat er binnen de SP.A verschillende kampen zijn ontstaan. In een gesprek met dezelfde radiozender merkte politiek commentator Lex Moolenaar eerder op dat ‘het opvalt hoe mensen als John Crombez en Freya Van den Bossche zich achter Kherbache scharen’, terwijl ‘anderen’ meer naar het ’traditionele kamp van Bruno Tobback neigen’.

‘Sterk Antwerps verhaal schrijven’

Of Tobback nu het eerste voorzittersduo compleet is, gaat volgen? Daar zegt Van Houtven niet mee bezig te zijn: ‘Ik denk gewoon, dat het gezond is dat mensen binnen de partij zich engageren. Dat kan de interne democratie en dialoog enkel ten goede komen.’

Toch weet de kandidaat-ondervoorzitter heel goed waarom Crombez een betere voorzitter zou zijn dan Tobback. Zo geeft ze in De Wereld Vandaag als reden, ‘de ingesteldheid van Crombez en de manier waarop hij mensen verzamelt, enthousiasmeert en verenigt rond een project’.

Daarmee impliceert Van Houtven echter niet dat Tobback verdeelt in plaats van te verenigen. ‘Ik denk dat in Antwerpen de rust is teruggekeerd’, zegt ze tegenover Radio 1. ‘We hebben partijoverleg gehad en hebben daar op een open en constructieve manier gepraat. Op dit moment beschikken we over een hechte ploeg met sterke mensen die elkaar goed aanvullen. We zullen een sterk Antwerps verhaal schrijven.’

Partner Content