Red Lions met één been in halve finales na vlotte zege tegen Tsjechië

De Belgische nationale mannenhockeyploeg heeft zijn tweede wedstrijd in groep A op het EK hockey in Boom met 4-0 (rust: 2-0) gewonnen van Tsjechië.

In een potje eenrichtingsverkeer scoorden John-John Dohmen en topschutter Tom Boon voor de pauze, nadien dikten een owngoal en een knal van Reckinger de score nog aan. Na twee speeldagen staat België met het maximum van de punten (6) aan de leiding, voor Spanje (3) en Duitsland (3). Tsjechië is puntenloos laatste.

De Belgen openden de wedstrijd aan een verschroeiend tempo en het duurde dan ook maar vier minuten vooraleer John-John Dohmen de 1-0 tegen de netten knalde. Na 25 minuten verdubbelde topschutter Tom Boon de score na een strafcorner (2-0). Meteen ook de ruststand en daar mochten de Tsjechen na een karrenvracht aan gemiste kansen voor de Belgen blij mee zijn.

Halve finales

Na de kampwissel zorgde een owngoal van Kotrc na een center van Xavier Reckinger voor 3-0 na 50 minuten, een minuut later stond de 4-0 eindstand op het bord na een heerlijk schot in de kruising van Cédric Charlier. De Red Lions openden zaterdag hun EK met een stuntzege (1-2) tegen titelverdediger en olympisch kampioen Duitsland. Tsjechië ging op zijn beurt zwaar onderuit tegen Spanje (6-1), dat eerder op de dag niet opgewassen bleek tegen Duitsland (3-6).

Woensdag valt de beslissing in groep A. Om 16u00 speelt Duitsland dan tegen Tsjechië, terwijl de Belgen om 18u aan een draw tegen Spanje genoeg hebben om zich als groepswinnaar te plaatsen voor de halve finales. (Belga/AVE)