Rechtbank onderzoekt of vergelijking Erdogan met Gollum belediging is

Deskundigen moeten nagaan of de vergelijking tussen de Turkse president Erdogan en Gollum al dan niet een belediging is. De zaak is uitgesteld omdat de rechter de films van Tolkien niet gezien heeft.

De rechtszaak waarin een Turkse man beschuldigd wordt van het beledigen van president Recep Tayyip Erdogan, door hem te vergelijken met het filmpersonage Gollum, is uitgesteld zodat een groep experts het personage uit ‘The Lord of the Rings’ nader kan bestuderen. Gollum is niet bepaald de meest appetijtelijke filmfiguur in ‘The Lord of the Rings’. Hij ziet er niet uit en heeft een gespleten persoonlijkheid.

De Turkse dokter Bilgin Çiftçi werd in oktober ontslagen bij de nationale gezondheidszorg nadat hij beelden had verspreid waarin de gezichtsuitdrukkingen van Erdogan vergeleken werden met die van Gollum.

Volgens de krant Today’s Zaman heeft de rechtbank de zaak nu uitgesteld omdat de rechter de films van ‘The Lord of the Rings’ niet gezien heeft. De rechtbank heeft daarom aan experts, onder wie twee academici, twee gedragspsychologen en een filmexpert, gevraagd om te oordelen of de vergelijking al dan niet een belediging is.

Het is bekend dat de Turkse president kritiek of beledigingen niet onbestraft voorbij laat gaan. Zo laat hij de pers steeds meer aan banden leggen en worden journalisten meer en meer gedagvaard.

Çiftçi verdedigt zich met het argument dat Gollum geen slecht personage is en dat de vergelijking dus geen belediging is. Volgens andere Turken kan Erdogan meer vergeleken worden met Denethor of Saruman, twee tragische figuren in de trilogie van J.R.R. Tolkien die ten onder gaan aan hun eigen ambities. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content