PS wil kabinetschef Filip op CD&V-lijst politieke benoemingen

Premier Elio Di Rupo (PS) wil deze week de politieke benoemingen van topfuncties afronden. Ook de benoeming van de kabinetschef van koning Filip wordt betrokken in de ‘verdeling.’

Voor het eerst in 183 jaar wordt de kabinetschef van de koning openlijk betrokken in de benoemingen van de regering. Dat schrijft de krant De Standaard.

Er zijn ongeveer honderd functies die de regering ‘politiek wil verdelen’. Nooit eerder stond de functie van de kabinetschef van de koning op deze lijst.

Al enkele weken circuleert de naam van Baron Frans Van Daele als opvolger van Ypersele de Strihou, als kabinetschef van de koning. De voormalige kabinetschef van Europees president Herman Van Rompuy staat bekend als een CD&V’er. De PS en andere partijen willen hem dan ook op het lijstje van CD&V zetten. “Wij willen niet betalen voor een functie, die toch niemand claimt”, klinkt het binnen CD&V.

Zomerreces komt dichterbij

N-VA ijverde eerder voor een Koninklijk Besluit waarin staat dat de nieuwe kabinetschef van de koning onder het toezicht valt van de premier. Bovendien wil de partij dat de aanstellingsprocedure van de kabinetschef geïnitieerd wordt in het parlement en dat de nieuwe kabinetschef gehoord wordt door de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. De regering verwierp toen dat voorstel, maar lijkt nu onrechtstreeks toch de kabinetschef te controleren.

Ondertussen groeit de twijfel of de benoemingen wel rond zullen raken voor het zomerreces. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content