Proces-Mawda: chauffeur krijgt vier jaar cel, politieagent veroordeeld tot jaar met uitstel

Voorzitster Marie-Sheila Bastiaans

De correctionele rechtbank van Bergen heeft de bestuurder van de bestelwagen waarin de Iraaks-Koerdische peuter Mawda in de nacht van 16 op 17 mei 2018 gedood werd door een politiekogel, veroordeeld tot vier jaar cel. De politieagent die op het voertuig vuurde, krijgt één jaar cel met uitstel en 400 euro boete.

De voorzitster verklaarde bij de opening van de zitting dat de rechtbank zich enkel over de feiten van het dossier zou uitspreken, en niet over het Belgische onthaalbeleid van migranten.

‘Hoe legitiem de vragen van de burgerlijke partijen ook mogen zijn, het is niet aan de rechtbank om zich uit te spreken over elementen die ver buiten de reikwijdte van het verwezen dossier vallen’, verklaarde voorzitster Bastiaans aan het begin van de zitting. De antwoorden zijn daarom alleen strafrechtelijk en niet politiek.

Het voorlezen van het vonnis in de zaak-Mawda duurde vrijdagnamiddag ruim 4 uur. Dat had er onder meer mee te maken dat de voorlezing moest vertaald worden door meerdere tolken.

Proces-Mawda: chauffeur krijgt vier jaar cel, politieagent veroordeeld tot jaar met uitstel

Volgens de rechtbank was er geen enkele twijfel dat Jargew D. wel degelijk de bestuurder was van de bestelwagen die tijdens de achtervolging op de E42 in mei 2018 verscheidene wagens en politiewagens van de weg probeerde te rijden. Voor de rechtbank waren er voldoende precieze en overeenstemmende elementen om aan te tonen dat de Irakees zich schuldig gemaakt heeft aan kwaadwillige belemmering van het verkeer, en weerspannigheid met wapens. Tegen de vermoedelijke bestuurder van het busje was tien jaar cel gevorderd. Jargew D. verkeert overigens in staat van recidive nadat hij op 8 juli 2016 werd veroordeeld door de correctionele rechtbank van Duinkerke (Frankrijk). Zijn genetisch materiaal werd ‘in grote hoeveelheid’ teruggevonden vooraan de bestelwagen en op verscheidene voorwerpen aan de voorkant van het voertuig, aldus de rechtbank.

De verdediging van Jargew D. heeft al laten weten te overwegen in beroep te gaan.

Politiewagen geramd

Wat betreft de politieagent meende de rechtbank dat hij per ongeluk het dodelijke schot afvuurde. Maar hij maakte wel degelijk een fout door zijn wapen te gebruiken tegen een voertuig dat op de vlucht ging en die fout stond in rechtstreeks verband met de dood van de kleine Mawda. Hij werd schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag bij gebrek aan voorzorg en voorzienigheid. De rechtbank onthield dat de agent tijdens zijn verhoren standvastig bleef en steeds verklaarde dat hij in de richting van het voorwiel van het busje had gevuurd, met de bedoeling om de band langzaam lek te laten lopen. Zodra de achtervolging voorbij was, gaf hij ook toe dat hij een schot gelost had. Dat probeerde hij nooit te verbergen.

De versie van de feiten door de agent was geloofwaardig en die werd versterkt door verscheidene elementen in het dossier, luidde het, met name het feit dat het schot vertrok op het moment dat de politiewagen werd geramd door der snel rijdende bestelwagen. De collega van de agent stelde dat die de onderkant van de bestelwagen viseerde, terwijl het voertuig zigzagbewegingen maakte op het moment van het schot. Volgens de rechtbank vergissen de burgerlijke partijen zich als ze stellen dat het schot niet per ongeluk kan zijn afgevuurd.

Vrijspraak

De vermoedelijke begeleider van het busje werd vrijgesproken. Volgens de rechtbank waren er niet voldoende elementen om te zeggen dat Rasol D.A. mededader was van een kwaadwillige belemmering van het verkeer en weerspannigheid met wapens. Zijn betrokkenheid was alleen gebaseerd op de verklaring van een anonieme getuige. Er was zeven jaar cel gevorderd tegen de 28-jarige Irakees.

Mawda werd in mei 2018 gedood tijdens een achtervolging tussen de politie en een bestelwagen met migranten die het Verenigd Koninkrijk probeerden te bereiken.

Het deel van het dodelijke schot van de zaak werd behandeld door de strafrechter in Bergen. De rol van de twee Irakezen als mensensmokkelaars wordt onderzocht door de correctionele rechter van Luik.

Eerder vrijdag werd bekend dat de ouders van Mawda een permanente verblijfsvergunning in België hebben gekregen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content