Premier Charles Michel reageerde vandaag in het parlement op enkele vragen over de affaire bij de Brusselse daklozenorganisatie. "Elke euro voor armoedebestrijding moet naar armoedebestrijding gaan en naar niets anders", onderstreepte premier Michel. "De federale overheid gaat alles doen om volledige transparantie te krijgen."

Ook staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) deelde het onbegrip. "Ook ik ben als mens, als politica en zeker als staatssecretaris gechoqueerd." Demir vroeg de Inspectie van Financiën woensdag om een onderzoek naar de subsidies die de federale overheid de voorbije jaren voor winteropvang toekende aan Samusocial. De voorbije jaren ging het telkens om 1 miljoen tot 1,4 miljoen euro. "Wat aan de top van Samusocial gebeurt, is dus niet alleen een mes in de rug van de daklozen, maar ook van de maatschappelijk assistenten en vrijwilligers."

De N-VA-staatssecretaris heeft voor het afgelopen jaar nog niet de volledige som uitbetaald. Ze verwacht nog een eindafrekening én een eindrapport, waarna ze "lijn per lijn" zal uitpluizen of al het belastinggeld ook effectief naar de winteropvang is gegaan en niet bij de bestuurders terechtgekomen is.

Demir verzekerde nog dat de regering de daklozen in Brussel ook in de toekomst niet in de steek zal laten. "Ongeacht het circus van de voorbije dagen zal de federale regering de opvang verzekeren. Ik zal de komende maanden bekijken hoe we dat gaan doen", klonk het. Voor de verdere toekomst houdt de staatssecretaris "alle opties open".

De eerste minister van zijn kant toonde zich nog "droef voor de democratie en het vertrouwen in de democratische instellingen". "In dit halfrond zitten veel leden die alles doen met passie en overtuiging, maar ik stel vast dat de houding en de keuzes van sommigen een ongelofelijk drama zijn voor die geloofwaardigheid", sneerde Michel zonder de PS bij naam te noemen.

De eerste minister sprak tot slot zijn steun uit voor de vrijwilligers die zich elke dag weer inzetten voor de zwaksten in de maatschappij. "Ik besef wat voor een kaakslag zij vandaag te verwerken kregen", aldus nog Michel.

Premier Charles Michel reageerde vandaag in het parlement op enkele vragen over de affaire bij de Brusselse daklozenorganisatie. "Elke euro voor armoedebestrijding moet naar armoedebestrijding gaan en naar niets anders", onderstreepte premier Michel. "De federale overheid gaat alles doen om volledige transparantie te krijgen." Ook staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) deelde het onbegrip. "Ook ik ben als mens, als politica en zeker als staatssecretaris gechoqueerd." Demir vroeg de Inspectie van Financiën woensdag om een onderzoek naar de subsidies die de federale overheid de voorbije jaren voor winteropvang toekende aan Samusocial. De voorbije jaren ging het telkens om 1 miljoen tot 1,4 miljoen euro. "Wat aan de top van Samusocial gebeurt, is dus niet alleen een mes in de rug van de daklozen, maar ook van de maatschappelijk assistenten en vrijwilligers." De N-VA-staatssecretaris heeft voor het afgelopen jaar nog niet de volledige som uitbetaald. Ze verwacht nog een eindafrekening én een eindrapport, waarna ze "lijn per lijn" zal uitpluizen of al het belastinggeld ook effectief naar de winteropvang is gegaan en niet bij de bestuurders terechtgekomen is. Demir verzekerde nog dat de regering de daklozen in Brussel ook in de toekomst niet in de steek zal laten. "Ongeacht het circus van de voorbije dagen zal de federale regering de opvang verzekeren. Ik zal de komende maanden bekijken hoe we dat gaan doen", klonk het. Voor de verdere toekomst houdt de staatssecretaris "alle opties open". De eerste minister van zijn kant toonde zich nog "droef voor de democratie en het vertrouwen in de democratische instellingen". "In dit halfrond zitten veel leden die alles doen met passie en overtuiging, maar ik stel vast dat de houding en de keuzes van sommigen een ongelofelijk drama zijn voor die geloofwaardigheid", sneerde Michel zonder de PS bij naam te noemen. De eerste minister sprak tot slot zijn steun uit voor de vrijwilligers die zich elke dag weer inzetten voor de zwaksten in de maatschappij. "Ik besef wat voor een kaakslag zij vandaag te verwerken kregen", aldus nog Michel.