Politie grijpt in bij verboden manifestatie Abou Jahjah

Abou Jahjah sit-in Antwerpen tegen racisme © BELGA

De meer dan 150 deelnemers van de sit-in die Dyab Abou Jahjah organiseerde op de Antwerpse Grote Markt (tegen racisme), worden door de politie administratief aangehouden en met bussen afgevoerd.

Op de Grote Markt in Antwerpen heeft de politie de niet aangevraagde en dus niet toegelaten manifestatie van Dyab Abou Jahjah en zijn Movement X omsingeld, allicht om alle actievoerders te kunnen identificeren zodat ze een GAS-pv kunnen krijgen, zo meldt Belga.

Onder de tientallen deelnemers zijn ook enkele lokale verkozenen van oppositiepartijen Groen, PVDA en SP.A, zij het zonder partijslogans. Alles verloopt voorlopig rustig.

‘Bart De Wever heeft grens overschreden’

‘Bart De Wever heeft deze keer echt een grens overschreden’, sprak Dyab Abou Jahjah de menige toe. ‘Zijn uitlatingen waren wel degelijk racistisch en dat pikken we niet. Mijnheer De Wever moet zich verontschuldigen of opstappen’, citeert De Standaard Abou Jahjah.

Tijdens een interview in het VRT-programma Terzake had De Wever gezegd dat racisme relatief was en was hij opvallend hard voor de Marokkaanse gemeenschap.

Ook bij de verboden Pegida-betoging enkele weken geleden, kwam de politie tussenbeide om actievoerders een GAS-pv te geven.

Jongsocialisten: ‘Repressie is uw waarheid’

De jongsocialisten reageren in een persbericht misnoegd op het optreden van de politie. ‘Wij zijn het beu om te zien hoe u de ene schuldige na de andere aanduidt. Aan bouwstenen voor die warme stad waar wij als jongeren van dromen ontbreekt het u. Repressie is uw waarheid’, zeggen ze aan het adres van burgemeester De Wever.

‘Vanavond verzamelde een groep mensen voor het stadhuis van de grootste stad van Vlaanderen, de plek van waaruit dit land wordt bestuurd, voor een stil en vreedzaam protest. (…) Uw antwoord? Een bataljon aan politieagenten om die dissidente stem neer te slaan. Eén voor één werden ze opgepakt. Een paar uur naar de cel.’ (AVE)

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content