Het zou gaan om het gas met de sterkste opwarmende kracht in de atmosfeer. Het gas heeft volgens de onderzoekers een veel grotere impact heeft op de klimaatopwarming dan CO2.

Het gas, perfluorotributylamine (PFTBA), is een kunstmatig product dat vooral gebruikt wordt bij de productie van elektrische en elektronische installaties. Volgens de onderzoekers heeft het gas de sterkste opwarmende kracht van alle gassen in de atmosfeer.

Niet te elimineren

PFTBA staat nog niet in de groep van blijvende broeikasgassen. Maar op een periode van 100 jaar zou de klimaatimpact van het gas vele malen groter zijn dan de impact van CO2. Zo heeft één molecule PFTBA hetzelfde effect als 7100 moleculen CO2.

Bovendien heeft het gas een bijzonder lange levensduur in de lagere atmosferische lagen en bestaat er nog geen manier om het gas te elimineren. (Belga/TV)

Het zou gaan om het gas met de sterkste opwarmende kracht in de atmosfeer. Het gas heeft volgens de onderzoekers een veel grotere impact heeft op de klimaatopwarming dan CO2.Het gas, perfluorotributylamine (PFTBA), is een kunstmatig product dat vooral gebruikt wordt bij de productie van elektrische en elektronische installaties. Volgens de onderzoekers heeft het gas de sterkste opwarmende kracht van alle gassen in de atmosfeer. PFTBA staat nog niet in de groep van blijvende broeikasgassen. Maar op een periode van 100 jaar zou de klimaatimpact van het gas vele malen groter zijn dan de impact van CO2. Zo heeft één molecule PFTBA hetzelfde effect als 7100 moleculen CO2. Bovendien heeft het gas een bijzonder lange levensduur in de lagere atmosferische lagen en bestaat er nog geen manier om het gas te elimineren. (Belga/TV)