Wetenschappers van de Japanse universiteit van Kyoto en de plaatselijke dierentuin hebben tot nog toe het sperma van chimpansees en een grote plompe lori ingevroren. Beide diersoorten worden beschouwd als 'primaten in gevaar'.

Dankzij een nieuwe preservatietechniek, die gebruik maakt van vriesdrogen, geloven de onderzoekers dat het technisch mogelijk is om de spermastalen en de genetische informatie in de toekomst decennia of zelfs langer te bewaren, schrijft de Daily Telegraph. Het sperma wordt vervolgens opnieuw tot leven gewekt door het zachtjes in water te laten ontdooien.

Olifanten, tijgers en neushoorns

Sperma wordt normaal gezien ingevroren in vloeibaar stikstof (-196 graden Celsius). Met de nieuwe techniek wordt het sperma gevriesdroogd en bewaard bij een temperatuur van slechts 4 graden Celsius wat minder energie kost. Bovendien maakt de technologie het mogelijk om sperma gedurende een korte periode op kamertemperatuur te bewaren wanneer er bijvoorbeeld een stroomonderbreking is.

De andere bedreigde diersoorten waarvan sperma zal worden afgenomen en bewaard zijn olifanten, tijgers en neushoorns. Uiteindelijk willen de wetenschappers stalen van alle bedreigde diersoorten. Ook de methode om eitjes te vriesdrogen wordt momenteel bestudeerd.

Voorlopig zal de techniek niet worden toegepast op menselijk sperma, maar de wetenschappers houden die mogelijkheid open. (TE)

Wetenschappers van de Japanse universiteit van Kyoto en de plaatselijke dierentuin hebben tot nog toe het sperma van chimpansees en een grote plompe lori ingevroren. Beide diersoorten worden beschouwd als 'primaten in gevaar'. Dankzij een nieuwe preservatietechniek, die gebruik maakt van vriesdrogen, geloven de onderzoekers dat het technisch mogelijk is om de spermastalen en de genetische informatie in de toekomst decennia of zelfs langer te bewaren, schrijft de Daily Telegraph. Het sperma wordt vervolgens opnieuw tot leven gewekt door het zachtjes in water te laten ontdooien. Sperma wordt normaal gezien ingevroren in vloeibaar stikstof (-196 graden Celsius). Met de nieuwe techniek wordt het sperma gevriesdroogd en bewaard bij een temperatuur van slechts 4 graden Celsius wat minder energie kost. Bovendien maakt de technologie het mogelijk om sperma gedurende een korte periode op kamertemperatuur te bewaren wanneer er bijvoorbeeld een stroomonderbreking is.De andere bedreigde diersoorten waarvan sperma zal worden afgenomen en bewaard zijn olifanten, tijgers en neushoorns. Uiteindelijk willen de wetenschappers stalen van alle bedreigde diersoorten. Ook de methode om eitjes te vriesdrogen wordt momenteel bestudeerd. Voorlopig zal de techniek niet worden toegepast op menselijk sperma, maar de wetenschappers houden die mogelijkheid open. (TE)