Nergens is de klimaatverandering zo goed te zien als in de polaire gebieden. Zo smelt het ijs in Groenland en op Antarctica aan een recordtempo. Dat blijkt uit satellietbeelden.

De ijskappen in Groenland en op de Zuidpool verliezen momenteel op jaarbasis ongeveer 500 kubieke kilometer volume, zo rekende het Alfred-Wegener-Instituut (AWI) in Bremerhaven uit. Dat is het hoogste verlies sinds de satellietmetingen twintig jaar geleden van start gingen, zo schrijven de wetenschappers van het AWI in het vakblad The Cryosphere.

Sinds 2009 is het ijsverlies op westelijk Antarctica verdrievoudigd en in Groenland verdubbeld. Op oostelijk Antarctica is er weliswaar een aanwas van ijs, maar die weegt niet op tegen het verlies in het westen.

Volgens berekeningen van wetenschappers heeft de Groenlandse ijskap een volume van 2,96 miljoen kubieke kilometer, die van de Zuidpool 27 miljoen kubieke kilometer. (Belga/WB)

Nergens is de klimaatverandering zo goed te zien als in de polaire gebieden. Zo smelt het ijs in Groenland en op Antarctica aan een recordtempo. Dat blijkt uit satellietbeelden.De ijskappen in Groenland en op de Zuidpool verliezen momenteel op jaarbasis ongeveer 500 kubieke kilometer volume, zo rekende het Alfred-Wegener-Instituut (AWI) in Bremerhaven uit. Dat is het hoogste verlies sinds de satellietmetingen twintig jaar geleden van start gingen, zo schrijven de wetenschappers van het AWI in het vakblad The Cryosphere. Sinds 2009 is het ijsverlies op westelijk Antarctica verdrievoudigd en in Groenland verdubbeld. Op oostelijk Antarctica is er weliswaar een aanwas van ijs, maar die weegt niet op tegen het verlies in het westen. Volgens berekeningen van wetenschappers heeft de Groenlandse ijskap een volume van 2,96 miljoen kubieke kilometer, die van de Zuidpool 27 miljoen kubieke kilometer. (Belga/WB)