IJskappen Groenland en Antarctica smolten nooit zo snel

Het West-Antarctische ijsplateau gaat er onherroeplijk aan, zeggen wetenschappers. © REUTERS

De klimaatverandering is duidelijk te zien op satellietbeelden van de polaire gebieden. In vergelijking met vijf jaar geleden, is het ijsverlies in Groenland verdubbeld. Ook de ijskappen op Antarctica smelten aan een recordtempo.

Nergens is de klimaatverandering zo goed te zien als in de polaire gebieden. Zo smelt het ijs in Groenland en op Antarctica aan een recordtempo. Dat blijkt uit satellietbeelden.

De ijskappen in Groenland en op de Zuidpool verliezen momenteel op jaarbasis ongeveer 500 kubieke kilometer volume, zo rekende het Alfred-Wegener-Instituut (AWI) in Bremerhaven uit. Dat is het hoogste verlies sinds de satellietmetingen twintig jaar geleden van start gingen, zo schrijven de wetenschappers van het AWI in het vakblad The Cryosphere.

Sinds 2009 is het ijsverlies op westelijk Antarctica verdrievoudigd en in Groenland verdubbeld. Op oostelijk Antarctica is er weliswaar een aanwas van ijs, maar die weegt niet op tegen het verlies in het westen.

Volgens berekeningen van wetenschappers heeft de Groenlandse ijskap een volume van 2,96 miljoen kubieke kilometer, die van de Zuidpool 27 miljoen kubieke kilometer. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content