De wereld moet een gebied ter grootte van China teruggeven aan de natuur om de klimaatverandering, het verlies aan biodiversiteit en de vervuiling te stoppen, zeggen de Verenigde Naties.

Er bestaat een kans van 40 procent dat de opwarming van de aarde tegen 2025 de drempel van 1,5 graden, ten opzichte van het pre-industriële tijdperk, zal overschrijden. Dat blijkt uit een studie voor de meteorologische dienst van de Verenigde Naties (WMO) die donderdag gepubliceerd is.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres trekt aan de alarmbel, want uit een recent VN-rapport blijkt dat het aantal dode zones in de oceanen - plekken waar er geen of nauwelijks nog zuurstof in het water zit - aanzienlijk is toegenomen.

Het jaar 2020 was het warmste in Europa sinds het begin van de waarnemingen en minstens 0,4 graden Celsius warmer dan de vijf voorgaande recordjaren. Die vonden alle vijf plaats in het laatste decennium. Dat blijkt uit het vierde jaarlijkse Europese klimaatrapport van de dienst voor klimaatverandering van Copernicus (C3S), het programma van de Europese Unie dat de aarde monitort.

De Amerikaanse president Joe Biden organiseert eind deze week een eigen internationale klimaattop. Het wordt een belangrijke test van zijn klimaatbeleid: de VS zullen nieuwe klimaatplannen voorleggen, en hopen ook op toezeggingen van andere landen zoals China.

Zelfs als we de klimaatdoelstellingen van Parijs halen, gaan we bloedhete tijden tegemoet. Tegen 2100 zullen zomers zes maanden lang duren en daarin extreme hittegolven plaatsvinden van gemiddeld 56 graden. Maar liefst een half miljard mensen zal dat soort hittegolven regelmatig meemaken, waaronder een deel van de armste bevolkingsgroepen.