Hoe pakken we het klimaatprobleem aan? Knack plaatst het belangrijkste vraagstuk van onze tijd terug in het centrum van de aandacht, in acht gesprekken met evenveel experts.
Na een sterke daling begin 2020 is de wereldwijde uitstoot van CO2 weer terug op het oude peil. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Internationale Energieagentschap.
Nepal warmt op met 0,6 graden Celsius per tien jaar. Daardoor valt er elk jaar minder sneeuw in het Himalayagebergte in Nepal. Dat is nefast voor het toerisme in de regio, maar ook de boeren en lokale bevolking dragen de gevolgen.
'De coronacrisis bewijst dat we in korte tijd tot grote koerswijzigingen in staat zijn', zegt Bruno Latour. De Franse denker trekt er lessen uit voor die andere, nog veel grotere crisis waar we middenin zitten: de klimaatverandering.
Van een petitie om bossen te redden tot het inzamelen van geld voor klimaatslachtoffers: een groeiend leger K-popfans zet zich wereldwijd in voor de strijd tegen klimaatverandering, met dank aan sociale media.
IJsland staat bekend om zijn geisers, vulkanen, watervallen en gletsjers. Het eiland telt maar liefst 269 gletsjers, maar deze ijsvlaktes verdwijnen in rap tempo, zoals deze beelden van toen en nu tonen.
Het Finse Salla, een dorp van zo'n 4.000 inwoners, heeft aangekondigd dat het een kandidatuur wil indienen voor de organisatie van de Zomerspelen van 2032.
Uit de grootste enquête ooit rond het thema blijkt dat 64 procent van de wereldbevolking de klimaatverandering als 'globale noodsituatie' ziet. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de VN geeft de publieke opinie de wereldleiders een duidelijk mandaat om actie te ondernemen.
Tussen 1994 en 2017 is wereldwijd 28.000 miljard ton ijs gesmolten, en het proces verloopt steeds sneller. Dat blijkt uit nieuw Brits onderzoek op basis van satellietmetingen.
De klimaatverandering leidt tot een verschuiving van de regengordel - de nauwe band van intense neerslag vlak bij de evenaar. Een studie in Nature waarschuwt voor grote gevolgen voor de voedselproductie van miljarden mensen.
Aan waarschuwende rapporten geen gebrek, maar geld voor de strijd tegen de teloorgang van de natuur is er veel te weinig. Het blijft dweilen met de kraan open.
Door het opwarmende zeewater komen babyhaaien te snel ter wereld. Ze zijn kleiner, ondervoed en uitgeput en maken minder kans om te overleven, blijkt uit onderzoek in Australië.
Meer dan vijftig regeringen scharen zich achter een ambitieus plan om 30 procent van het land- en zeeoppervlak tot beschermd gebied uit te roepen. De coalitie is gelanceerd op een top rond biodiversiteit in Parijs.
De planeet is op weg naar een opwarming met meer dan 2 graden Celsius, enkel en alleen door de broeikasgassen die nu al uitgestoten zijn, stelt nieuw onderzoek in Nature. Het goede nieuws is dat die opwarming traag verloopt, en de mensheid tijd geeft om zich aan te passen.
Steden overal ter wereld krijgen te maken met een daling van de luchtvochtigheid door de klimaatverandering. Een studie in Nature pleit voor meer groen om steden veerkrachtiger te maken.
Droogte, nieuwe virussen en de aanleg van wegen vormen in de komende tien jaar de grootste bedreiging voor wouden en de mensen die in en rond de wouden wonen, zeggen experts. Ze pleiten voor een wereldwijde strategie om bossen en hun bewoners gezond te houden.