De terugloop van het aantal roofdieren zet de ecosystemen op hun kop. Planeet Aarde maakt momenteel haar zesde massale uitroeiing mee, aldus een studie van 22 onderzoeksinstituten uit zes landen. Ze verschilt van de vorige vijf omdat ze door de mens is veroorzaakt, via de uitbuiting van gronden, vervuiling, jacht, visvangst, stroperij. Bovendien concentreert ze zich op roofdieren aan de top van de voedselpiramide.

Het aantal grote roofdieren zoals de leeuw, de wolf en de haai is over de hele wereld aan het teruglopen. Volgens het vakblad Science verstoort deze tendens de ecosystemen.

De studie toont aan dat de bewuste roofdieren een enorme invloed hebben op de structuur, functie en biodiversiteit van de meeste ecosystemen, zowel in de oceanen als op het land.

Uiteindelijk maken deze roofdieren en ecosystemen ook de rekening uit van de mens. "Het gaat niet enkel om hen, maar ook om ons", schreef William Ripple van de Universiteit van Oregon in Science. (Belga/TE)

De terugloop van het aantal roofdieren zet de ecosystemen op hun kop. Planeet Aarde maakt momenteel haar zesde massale uitroeiing mee, aldus een studie van 22 onderzoeksinstituten uit zes landen. Ze verschilt van de vorige vijf omdat ze door de mens is veroorzaakt, via de uitbuiting van gronden, vervuiling, jacht, visvangst, stroperij. Bovendien concentreert ze zich op roofdieren aan de top van de voedselpiramide. Het aantal grote roofdieren zoals de leeuw, de wolf en de haai is over de hele wereld aan het teruglopen. Volgens het vakblad Science verstoort deze tendens de ecosystemen. De studie toont aan dat de bewuste roofdieren een enorme invloed hebben op de structuur, functie en biodiversiteit van de meeste ecosystemen, zowel in de oceanen als op het land. Uiteindelijk maken deze roofdieren en ecosystemen ook de rekening uit van de mens. "Het gaat niet enkel om hen, maar ook om ons", schreef William Ripple van de Universiteit van Oregon in Science. (Belga/TE)