Onbeschikbare kerncentrales: Crombez wijst met beschuldigende vinger naar kabinet-Marghem

© BelgaImage

Volgens het Planbureau is niet onwaarschijnlijk dat er in november in sommige gemeenten op bepaalde uren geen stroom zal zijn. ‘Een falend beleid’, vindt SP.A-voorzitter John Crombez.

Sp.a-voorzitter John Crombez wijst met een beschuldigende vinger naar het kabinet van minister van Energie Marie-Christine Marghem voor de mogelijke problemen met de energiebevoorrading als gevolg dat in november maar één kerncentrale beschikbaar zal zijn.

Volgens Crombez heeft de regering, met MR en N-VA voorop, van in het begin alles wat de ontwikkeling van alternatieve energie betrof gesabotteerd. ‘De leiding van het kabinet van Marghem was in handen van Electrabel’, haalde de sp.a-voorzitter maandagmorgen in De Ochtend (Radio 1) uit. Elk debat in het parlement bleef dode letter, terwijl de elektriciteitsfactuur intussen met 300 euro is gestegen en er volgend jaar nog 100 euro dreigt bij te komen, aldus nog Crombez.

Voor SP.A moet er snel een investeringsplan uitgewerkt worden. Daarbij kan het geld van de nucleaire reserve, dat Electrabel nu voor eigen investeringen gebruikt, ingezet worden voor de bouw van nieuwe gascentrales. Daarnaast moet ook op het verbruik ingezet worden.

Engie verlaagt winstverwachting lichtjes

Engie verwacht een iets lagere brutowinst (ebitda) voor het volledige boekjaar, als gevolg van de langere onbeschikbaarheid van een aantal kernreactoren in België. Dat maakte financieel directeur Judith Hartmann maandag bekend, in een conference call met analisten.

‘We verwachten dat de winst iets onder de indicatie zal liggen die we begin dit jaar gaven’, klonk het.

Engie gaf voor de ebitda eerder een vork aan van 9,3 à 9,7 miljard euro. Engie gaf vorige week al aan dat de problemen in België grotendeels gecompenseerd zouden kunnen worden door de goede prestaties elders. Bij Doel 4, Tihange 2 en Tihange 3 is er betonrot in een aanpalend gebouw, naast de nucleaire reactoren. ‘De herstelwerkzaamheden van Doel 4 vorderen goed, maar Engie moet voor de heropstart wel de goedkeuring van de nucleaire waakhond (FANC) krijgen’, klonk het maandag.

Doel 1 en Doel 2 zouden respectievelijk op 10 en 31 december heropgestart worden. Bij Tihange 1 is tussen 20 oktober en 28 november een herstelling voorzien, waardoor er in die periode slechts één kernreactor (Doel 3) in ons land geactiveerd zal zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content