Olivier Vandecasteele zou geruild worden tegen Iraanse terrorist

Manon Vandecasteele zit geblinddoekt in een cel op de Grote Markt van Doornik. Het is een protestactie die de situatie van haar oom Olivier Vandecasteele nabootst, die in Iran gevangen zit, zaterdag 22 april 2023 in Doornik. © Belga

Assadolah Assadi, een Iraanse diplomaat die in ons land veroordeeld is tot 20 jaar cel voor het beramen van een terroristische aanslag, zal binnenkort deel uitmaken van een gevangenenruil. Dat melden persagentschappen Reuters en Bloomberg woensdag op basis van een woordvoerder van het Iraanse gerecht.

De ruildeal laat uitschijnen dat het gaat om een uitwisseling met Olivier Vandecasteele, de Belgische ngo-medewerker die al meer dan een jaar onschuldig in onmenselijke omstandigheden opgesloten zit in Iran.

België en Iran sloten onlangs een akkoord over de overbrenging van gevangenen. Dat trad vorige week in werking. Daarmee werd mogelijk gemaakt dat Vandecasteele kon worden geruild tegen Assadi. Die werd in 2021 veroordeeld voor het beramen van een bomaanslag op de Iraanse oppositie in Parijs. 

Vandecasteele werd volgens Iraanse media veroordeeld tot 40 jaar cel en 74 zweepslagen. Ons land vroeg begin vorige week officieel de overbrenging van Vandecasteele aan.

Partner Content