‘Nog geen beslissing over indexsprong’

CD&V-onderhandelaars Pieter De Crem en Koen Geens © Belga
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Er zijn berichten dat de federale onderhandelaars van N-VA, CD&V, Open VLD en MR het principieel eens zijn over een indexsprong met sociale correcties. Een Vlaamse toponderhandelaar aan de tafel noemt dat voorbarig. ‘Er liggen enkele pistes op tafel, maar er is nog niets beslist’.

Het Belang van Limburg schrijft dat N-VA, CD&V, Open VLD en MR het principieel eens zijn over een eenmalige indexsprong, om de concurrentiekracht van de bedrijven te vergroten. Voor de laagste uitkeringen en pensioenen komt er géén indexsprong. Voor alle werknemers samen komt dat neer op een inlevering van 2,4 miljard euro. Voor de privésector komt een indexsprong neer op een verlaging van de loonkosten met 1,3 miljard euro in 2015, oplopend tot 2,6 miljard euro in 2019. Ook de regionale overheden doen hun voordeel aan een indexsprong, omdat ook de lonen van de ambtenaren niet worden geïndexeerd. De federale overheid betaalt de rekening. De lonen van de federale ambtenaren worden weliswaar ook niet geïndexeerd, maar door een indexsprong zijn er minder inkomsten voor de sociale zekerheid.

De indexsprong komt er ook alleen indien inkomens uit vermogen een gelijkaardige inspanning leveren, aldus nog de krant.

‘Voorbarig’

Een Vlaamse toponderhandelaar die mee aan tafel zit, noemt het bericht voorbarig. ‘Het is zo dat er enkele pistes op tafel liggen, maar van een beslissing is nog geen sprake,’ zegt de onderhandelaar aan Knack.be.

Een andere toponderhandelaar bevestigt dat de sfeer goed zit en dat er al heel wat dossiers zo goed als afgerond zijn. Het ligt in de lijn van de verwachtingen dat er ook over de begroting vooruitgang geboekt wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content