NMBS-baas niet blij met manier waarop Rail Pass-beslissing genomen werd

NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir. © belga

NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir is niet opgezet met de wijze waarop de superkern zaterdag besliste om iedere inwoner een Rail Pass van het vervoersbedrijf te bezorgen. ‘Dat dit gisteren zonder enig overleg is beslist, stelt ernstige vragen’, reageert de CEO op Twitter. ‘De NMBS vraagt onmiddellijk overleg en alle noodzakelijke hulp om elk risico op overbezetting van treinen en perrons te voorkomen.’

Het idee om het openbaar vervoer aan te moedigen bij de bevolking ‘is een goede zaak’, stelt Dutordoir. Ze is vooral not amused met de manier waarop. ‘Gratis uitdelen van toeristische treinpassen aan alle Belgische residenten stelt de vraag van de sanitaire veiligheid van reizigers en personeel’, klinkt het nog in de tweets. ‘De NMBS zal die veiligheid waaraan ze de laatste maanden bijzonder hard heeft gewerkt onder geen beding in gevaar laten brengen.’

De NMBS-topvrouw wijst er verder op dat de logistieke en financiële aspecten van deze regeling dringend uitgeklaard moeten worden. Tijdens de superkern van zaterdag werd beslist dat alle inwoners van België een Rail Pass krijgen, geldig voor tien ritten tussen 1 juli en 31 december. Ook werd het supplement om een fiets op de trein mee te nemen tijdelijk geschrapt.

‘Niet nodig om te tweeten’

In een reactie zegt vicepremier en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dat de regering, in dit geval federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR), inderdaad contact had moeten opnemen met Sophie Dutordoir om de zaak door te spreken. ‘Als dat niet gebeurd is, moeten we in eigen boezem kijken’, aldus Geens zondag in VTM Nieuws.

Zondagmiddag liet het kabinet van minister Bellot weten de tweets van de NMBS-baas te betreuren. ‘We zijn op de hoogte van haar vragen en bekommernissen, want we zijn dagelijks in contact met haar. Op zich was het dus niet nodig om te tweeten.’ Daarnaast wijst het kabinet-Bellot erop dat het om een akkoord gaat van de superkern, waar de minister zelf geen lid van is. ‘We zijn op de hoogte gebracht van dit akkoord en er zal nu bekeken worden op welke manier dit georganiseerd zal worden’, luidt het.

Van Ranst niet enthousiast

Viroloog Marc Van Ranst blijkt alvast niet zo enthousiast over het Rail Pass-initiatief. ‘Gratis treintickets zijn op dit moment een risico op overbezetting van de treinen’, schrijft hij op Twitter. ‘Juist door thuiswerk te promoten wordt gepoogd het openbaar vervoer te ontlasten en zo veiliger te maken’.

https://twitter.com/DutordoirSophie/status/1269568609958932480Sophie Dutordoirhttps://twitter.com/DutordoirSophie

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Partner Content