Nieuwe wet maakt fiscus almachtig

© Thinkstock

Een nieuwe wet die in het Staatsblad verscheen, geeft de fiscus nog meer macht dan een onderzoeksrechter. De fiscus zal over iedereen dossiers kunnen samenstellen, maar die dossiers zijn nog geheimer dan de onderzoeken van het gerecht of van de staatsveiligheid.

Volgens de privacycommissie heeft de regering met deze wet een basisrecht afgeschaft. “De privacywet geeft u het recht om alle databanken in te kijken waarin u voorkomt. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals de dossiers van de politie, het gerecht of de inlichtingendiensten. Maar ook in die gevallen kan u, zodra het onderzoek dat toelaat, uw dossier opvragen”, zegt voorzitter Willem Debeuckelaere van de privacycommissie in De Tijd.

Maar “de nieuwe wet verhindert u om uw belastingdossier in te kijken, zolang u het voorwerp uitmaakt van ‘een controle’, ‘een onderzoek’ of ‘daarmee verband houdende werkzaamheden’. Dat is zo ruim dat uw belastingdossier eindeloos geheim kan blijven.”

“Wij hebben in april een advies uitgebracht. De tekst die toen voorlag, was op dat punt al problematisch. De Raad van State noemde het zelfs illegaal. Maar tot onze verbijstering is de uiteindelijke wettekst nog veel erger. Er is zelfs geen sprake meer van een onrechtstreekse controle van uw gegevens via de privacycommissie. Dat is nochtans een fundamenteel recht”, aldus nog Debeuckelaere. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content