Nadia Sminate (N-VA): ‘Er zijn langere straffen voor terroristen nodig’

Nadia Sminate (N-VA). © BelgaImage
Jelle Dehaen
Jelle Dehaen Medewerker Knack, historicus, filosoof, auteur

‘Als ik een vrijgelaten terrorist was, ging ik in een kleine, landelijke gemeente wonen.’ Dat zegt Nadia Sminate (N-VA), die pleit voor een betere opvolging.

1. Uw collega Koen Metsu (N-VA) en u schrijven in een opiniestuk op Knack.be dat terroristen onvoldoende opgevolgd worden. Hoezo?

Nadia Sminate: Kleine gemeentes hebben te weinig geld. Toen ik burgemeester van Londerzeel was, kwam de veroordeelde ronselaar Jean-Louis Denis hier wonen. Als burgemeester kun je Lokale Integrale Veiligheidscellen (LIVC) oprichten om probleemgevallen op te volgen. Toen ik dat deed, had de lokale politie zelfs geen middelen om de sociale media van Denis in de gaten te houden. Bovendien was ik door de veiligheidsdiensten niet geïnformeerd over de verhuizing en moest ik dat via de media vernemen.

2. Hebben grote steden het makkelijker?

Sminate: Het is de verdienste van het Antwerpse stadsbestuur dat ze van terugkerende terroristen een prioriteit heeft gemaakt. Maar natuurlijk waren er veel Antwerpse jongeren naar Syrië vertrokken, terwijl de politie in Londerzeel niet wist dat dat een beleidsitem kon worden. Daarnaast kan Antwerpen miljoenen euro’s uitgeven aan de opvolging van terroristen. In een kleine gemeente heeft de politie het al moeilijk om de gewone taken uit te voeren. Als ik een vrijgelaten terrorist was, ging ik in een kleine, landelijke gemeente wonen.

Justitie kon jarenlang haar werk niet doen.

3. Waarom bent u ontevreden over de circulaire van justitieminister Koen Geens (CD&V)?

Sminate:Op 18 februari heeft Geens een brief gestuurd die voorstelt om justitieassistenten, die terroristen kunnen opvolgen, toegang te geven tot gevangenissen. Een goede maatregel, maar waarom duurde dat zo lang? Zo konden justitieassistenten jarenlang hun job niet doen.

4. Waarom heeft de N-VA, die vier jaar in de meerderheid zat, daar niets aan gedaan?

Sminate: De Zweedse coalitie heeft heel wat goede maatregelen genomen, zoals de oprichting van de LIVC. Wel hebben wij de gebrekkige opvolging van gedetineerden talloze keren aangekaart bij de bevoegde ministers Geens en Jo Vandeurzen (CD&V). Uiteindelijk is het hun verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen.

5. Waarom wilt u terroristen strenger straffen?

Sminate: Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten kunnen niet geloven dat Syriëstrijders bij ons maximaal tien jaar in de cel zitten. Bovendien worden Syriëstrijders soms zonder voorwaarden vrijgelaten, waardoor je hun niets kunt opleggen. We moeten de straffen dringend hervormen.

Het volledige opiniestuk van Sminate en Metsu vindt u op Knack.be/Sminate

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content