N-VA schorst communautaire opdracht Vuye en Wouters en zet ze uit partijbestuur

© Belga

Het N-VA-partijbestuur schort de opdracht van Hendrik Vuye en Veerle Wouters op. Ze zijn niet meer welkom op het partijbestuur en dagelijks bestuur.

Het N-VA-partijbestuur schort de opdracht van Hendrik Vuye en Veerle Wouters op. Ze zijn niet meer welkom op het partijbestuur en dagelijks bestuur. Vuye en Wouters laten aan Knack.be weten akte te nemen van deze beslissing. Sinds deze morgen waren zij op de hoogte. ‘Bart De Wever heeft met ons een gesprek gevraagd, wij zullen daarop ingaan. Wij zijn faire mensen.’ Na dat gesprek zullen ze zich beraden over hun toekomst binnen N-VA.

De N-VA schort de bijzondere opdracht Objectief V op die de kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters hadden gekregen om het communautaire terug op de kaart te zetten. Dat zei partijvoorzitter Bart De Wever na afloop van het partijbestuur maandag. Hij wil een gesprek met beide kamerleden. Ze worden niet uit de partij gezet. ‘Veerle Wouters en ik zijn loyale mensen, dus we zullen dat gesprek aangaan en nadien beslissen over onze toekomst’, aldus Hendrik Vuye aan VTMNIEUWS.

Aanleiding is de scherpe kritiek van Vuye en Wouters op de partij. Ze dreigden ermee de N-VA te verlaten als N-VA het confederalisme in de koelkast zou houden. Ze riepen aan tot interne rebellie. “Aanvankelijk liep iedereen slaafs achter het politieke genie De Wever aan. Maar je ziet dat anderen mondiger worden”, lieten ze in De Morgen optekenen.

Zij reageerden daarmee op een interview van hun voorzitter Bart De Wever in L’Echo. Die liet uitschijnen dat een nieuwe, ‘ultieme’, staatshervorming in 2019 geen must is voor hem. Een voortzetting van de huidige centrumrechtse coalitie met MR zou zijn voorkeur wegdragen omdat hij nooit in een regering wil zitten met PS, de partij die wel nodig is om een nieuwe staatshervorming te kunnen goedkeuren in de Kamer.De Wever was niet opgezet met die kritiek. ‘Het stoort me dat we sinds deze zomer in onze partij blijkbaar de gewoonte hebben om interne discussies buiten de partij in de media te voeren’, zei hij aan de VRT. ‘Ik heb eerder al gezegd dat dit moet ophouden en ben blijkbaar niet duidelijk genoeg geweest.’

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

N-VA: ‘De rangen openen brengt ons schade toe’

Op het partijbestuur, waar Vuye en Wouters niet op aanwezig waren, is de zaak besproken. Het partijbestuur vindt de aanvallen van binnenuit niet voor herhaling vatbaar. “De rangen openen brengt ons schade toe”, luidde het na afloop van het partijbestuur maandag. “We spelen als een team en het is niet de bedoeling om spelers van het eigen team te tackelen en de rangen te openen”, zei De Wever. “Het partijbestuur heeft daarom beslist om de bijzondere opdracht van het duo op te schorten tot er een gesprek met de betrokkenen heeft plaatsgevonden over het eigen functioneren”.

Het gevolg is dat Vuye en Wouters voorlopig niet meer uitgenodigd worden voor het partijbestuur en het dagelijks bestuur. Ze blijven wel nog lid van N-VA. “Ik zet niemand uit de partij”, voegde De Wever eraan toe.

Tot begin dit jaar waren Vuye en Wouters absolute partijtoppers. Ze waren respectievelijk voorzitter en ondervoorzitter van de N-VA-Kamerfractie. In januari werd Peter De Roover de nieuwe fractieleider. Vuye en Wouters mochten het communautaire terug op het voorplan brengen.

Volgens de N-VA-voorzitter zijn er intern geen meningsverschillen “over wat het DNA van onze partij is”. “Het communautaire is voor ons altijd belangrijk, maar je speelt met de kaarten die je van de kiezer krijgt”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content