N-VA leidt de Europese Vrije Alliantie

© Belga

De N-VA zit voortaan de Europese Vrije Alliantie voor, de Europese club van ‘regionalisten en volksnationalisten’. N-VA-voorzitter Bart De Wever is een tevreden man.

Bart De Wever ging de voorbije maanden persoonlijk op ronde in Europa om de toetreding van de N-VA tot de EVA te verdedigen en de kandidatuur van N-VA’er Eric Defoort voor het EVA-voorzitterschap kracht bij te zetten.

De Wever hoopt de EVA, een charmant maar niet bepaald invloedrijk politiek vehikel, slagvaardiger te maken en droomt ook van een EVA-charter over identiteit en burgerschap.

De EVA komt de N-VA zowel voor intern als voor extern gebruik goed van pas, aldus De Wever.

“Intern omdat het civiele nationalisme in Vlaanderen in de verdediging zit. Het wordt vaak op één lijn gezet met het bekrompen en xenofobe nationalisme waarvan rechtse populisten zich bedienen. Door lid te worden van de EVA willen we laten zien dat ons gedachtegoed onderdeel is van een Europese beweging. Extern, want de N-VA is een uitgesproken pro-Europese partij. Een sterk Europa maakt een onafhankelijk Vlaanderen mogelijk. Ik zou nooit pleiten voor een Vlaamse munt of een Vlaams leger. Maar dankzij Europa hoef ik dat ook niet te doen.”

De Wever kijkt ook met enige afgunst naar de positieve buzz die bijvoorbeeld de Schotse of de Catalaanse identiteit omringt en naar de complexloosheid waarmee Schotten en Catalanen hun ‘patriottisme’ etaleren, zonder dat iemand er aanstoot aan neemt.

“Hopelijk kan wat van dat positieve aura op het Vlaams-nationalisme afstralen.”

(HRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content