MR-politica en opiniemaakster Assita Kanko krijgt Ebbenhouten Spoor van N-VA

© Assita Kanko
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

MR-politica Assita Kanko, die in Vlaanderen ook bekend staat als schrijfster, vrouwenrechtenactiviste en columniste voor De Standaard, mocht vandaag de negende Ebbenhouten Spoor in ontvangst nemen. Daarmee bekroont N-VA ieder jaar een nieuwe Vlaming met bijzondere verdienste.

Kanko’s roots liggen in Burkina Faso. Uit eigen ervaring met genitale verminking in haar thuisland schreef ze later het boek ‘Parce que tu es une fille. Histoire d’une vie excisée’. In 2001 verhuisde ze naar Nederland, drie jaar later trok ze vervolgens naar Brussel. Op dit moment is ze gemeenteraadslid in Elsene.

N-VA-secretaris Louis Ide, die de prijs uitreikte, roemde haar als een voorbeeld voor alle Vlamingen. ‘Als politica brengt ze een verhaal over veiligheid, over economie, over onderwijs dat een verademing is in Franstalig België. Als schrijfster geeft haar verhaal kracht aan vrouwelijke migranten om zich voor een stuk te onttrekken aan de sociale dwang die ze dikwijls nog binnen hun eigen gemeenschap ondervinden en zo hier echt een nieuw leven op te bouwen.’

‘Helemaal superieur ben als je onze waarden en vrijheden vertolkt. Jij herinnert ons om onze vrijheid en onafhankelijkheid niet als evident te beschouwen, omdat velen er hard voor moeten knokken,’ klonk het nog.

Vorig jaar ging de prijs naar vrouwenrechtenactiviste Darya Safai. In het verleden mochten onder meer hinkstapspringster Svetlana Bolshakova, bokser Sugar Jackson en sommelier Sepideh Sedaghatnia (bekend van Mijn Restaurant) de Ebbenhouten Spoor in ontvangst nemen.

Partner Content