Ministerraad keurt GAS-boetes voor verkeerd parkeren goed

© Belga

Binnenkort kunnen automobilisten die een overtreding begaan wat betreft stilstand en parkeren daar een GAS-boete voor krijgen.

De ministerraad heeft groen licht gegeven voor een Koninklijk Besluit (KB) waardoor ook gemeentelijke administratieve sancties (GAS) mogelijk zijn voor overtredingen wat betreft stilstand en parkeren, en voor overtredingen van het C3-verbodsbord voor de toegang in de twee richtingen voor alle chauffeurs.

De gemeenten kunnen de GAS voorzien in hun politiereglementen of verordeningen voor zover het parket akkoord gaat.

Van 55 euro tot 330 euro

Het KB deelt de overtredingen in verschillende categorieën in functie van de bedreiging voor de verkeersveiligheid en mobiliteit. Een overtreding van de eerste categorie (van het KB van 30 september 2005) – het niet-respecteren van een parkeerverbod – kan worden bestraft met een administratieve sanctie van 55 euro.

Een overtreding van de tweede categorie – parkeren op een parkeerplaats voor gehandicapte personen zonder speciale kaart – 110 euro.

Het KB van 2005 voorziet geen overtredingen van de derde categorie inzake stilstand en parkeren. Voor een overtreding van categorie vier – stilstaan en parkeren op overwegen – moet 330 euro neergeteld worden. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content