Wetenschappers kibbelen met FIFA over WK-mascotte

Het driebandgordeldier is een bedreigde diersoort en diende als inspiratie voor de WK-mascotte. © AFP
Trui Engels Journalist Knack.be

Braziliaanse biologen roepen de Wereldvoetbalbond FIFA op om meer te doen voor het gordeldier, het dier dat de mascotte voor het wereldkampioenschap voetbal inspireerde.

Het driebandgordeldier is een bedreigde diersoort en diende als inspiratie voor ‘Fuleco’, de WK-mascotte die op alle officiële WK-souvenirs prijkt. De naam van de mascotte, ‘Fuleco’, is een samentrekking van de Portugese woorden voor ‘voetbal’ en ‘ecologie’. Op die manier kan de officiële mascotte, als lid van een bedreigde diersoort, een rol spelen in de bewustmaking inzake milieuthema’s, zo luidt de officiële uitleg. Maar volgens critici doet de FIFA in werkelijkheid maar weinig om de soort te beschermen.

Wetenschappers hebben van die gelegenheid gebruik gemaakt om de FIFA en de Braziliaanse overheid te vragen om bepaalde delen van het leefgebied van het driebandgordeldier uit te roepen tot beschermd gebied, zo schrijft de BBC. ‘ De FIFA verdient miljoenen aan de WK-souvenirs en er zou beter wat meer van dat geld in de bescherming van de soort geïnvesteerd worden’, vinden de wetenschappers.

1.000 hectare voor elk gescoord doelpunt

De Wereldvoetbalbond geeft toe dat ze ‘geen rechtstreekse relatie heeft met een ngo’, maar dat een van haar commerciële partners eenmalig 45.000 dollar doneerde aan een organisatie die de soort probeert te beschermen.

In een artikel in het tijdschrift Biotropica roepen de wetenschappers op om voor elke goal die op het wereldkampioenschap voetbal wordt gescoord, minstens 1.000 hectare leefgebied uit te roepen tot beschermd gebied.

Het gordeldier in kwestie (Tolypeutes tricinctus), dat lokaal ’tatu-bola’ wordt genoemd, komt enkel voor in Brazilië, waar het in een soort van droog tropisch woud leeft in het noordoosten van Brazilië. Wanneer het zich bedreigd voelt, kan het gordeldier zichzelf oprollen tot een bijna perfecte en ondoordringbare bal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content