Cristina Mittermeier neemt oceaanfoto’s die oproepen tot actie

Ben Herremans
In partnership met Rolex

Rolex viert de beroemde oceaanfotografe Cristina Mittermeier. Met de steun van het Perpetual Planet Initiative maakt ze foto’s die wereldwijd de gesprekken over de oceanen voeden en mensen inspireren en aansporen om het blauwe hart van de planeet te beschermen.

Rolex steunt innovatieve projecten die de oceanen beschermen

Mensen die zich op uitzonderlijke wijze inspannen om de oceanen te beschermen, hebben altijd al op de steun van Rolex mogen rekenen. Van duikers met een baanbrekende ‘rebreather’, een toestel dat hun uitgeademde lucht hergebruikt, tot een geavanceerd herstelprogramma voor koraalriffen: het Rolex Perpetual Planet Initiative schraagt tal van innovatieve projecten waarmee pioniers proberen de oceanen te begrijpen en te bewaren.

Cristina Mittermeier heeft een miljoen volgers op Instagram

Tot de pioniers die ijveren voor een beter begrip en het behoud van de oceanen, behoort de Mexicaanse fotografe Cristina Mittermeier. Als erkend storyteller, Rolex Testimonee en gezicht van het nieuwe ‘Reach for the Crown’-programma geeft ze gestalte aan de excellentie waarnaar het Zwitserse horlogemerk streeft.

Cristina Mittermeier is de eerste vrouwelijke fotograaf met een miljoen volgers op Instagram. Ze kan een breed publiek mobiliseren. Mittermeier is wereldwijd bekend van haar uitzonderlijke oceaanfoto’s. Met haar visuele storytelling wil ze de aandacht vestigen op de veranderingen die dringend nodig zijn om onze zeeën te behoeden. Momenteel wordt 8 % van de oceanen beschermd, maar meer dan honderd landen engageerden zich om dat tegen 2023 op te trekken tot 30 %. Die internationale verbintenis maakt de missie van mensen als Mittermeier belangrijker dan ooit.

De foto’s van Cristina Mittermeier spreken een universele taal

Hoewel ze opgroeide in de bergen van Centraal-Mexico, in de louter door land omsloten stad Cuernavaca, wilde Cristina Mittermeier haar leven wijden aan de oceanen en hun bescherming. Haar fascinatie voor de oceanen startte met foto’s in boeken en leidde haar naar het Monterrey Institute of Technology and Higher Education. Ze studeerde er biochemische engineering en ging aan de slag ging als mariene bioloog. Al vlug besefte ze dat wetenschap niet volstond. Haar onderzoek bereikte niet het publiek zoals ze gehoopt had, terwijl ze net de ambitie koesterde om mensen op grote schaal tot actie te bewegen.

Dat lukt veel beter met foto’s. Mittermeier ontwikkelde het talent om treffende foto’s te nemen. Ze vervolledigde haar kennis met het Fine Art Photography-programma aan het Corcoran College for the Arts in Washington. “Iedereen begrijpt fotografie”, zegt ze. “Foto’s spreken een universele taal en hebben een onvergelijkbare macht om te inspireren en tot actie aan te sporen. Ik gaf de biologie op in de hoop een stem te worden voor de oceanen en voor de mensen die van de oceanen afhangen. Ik wilde hun verhalen vertellen met mijn camera.”

Cristina Mittermeier: drie decennia van moedige journalistiek

Cristina Mittermeier ontving tal van prijzen voor haar werk. In 2021, bijvoorbeeld, werd ze bekroond met de Seattle Aquarium Sylvia Earle Medal, als erkenning voor drie decennia van moedige journalistiek. Haar carrière bracht haar in meer dan 130 landen en naar elk continent van de planeet. Vaak in opdracht van het magazine National Geographic, al haalden haar beelden geregeld andere publicaties zoals TIME, The New York Times, The Washington Post, CNN en Bloomberg TV. In 2018 werd ze uitgeroepen tot een van National Geographic’s Adventures of the Year.

In 2005 richtte Mittermeier de International League of Conservation Photographers (ILCP) op, dat fotografen een platform geeft voor hun ethische storytelling over leefmilieu en natuurbehoud. En met haar partner, de eveneens vermaarde Canadese oceaanfotograaf Paul Nicklen, stichtte ze de non-profitorganisatie SeaLegacy, een globaal marketing-, communicatie- en educatief platform op het snijvlak van kunst, wetenschap en milieubehoud. In de samenhang van klimaatactie en duurzame oplossingen ontwikkelen filmmakers, fotografen en storytellers er contentstrategieën. Met hun verhalen willen ze mensen aanzetten tot inzet voor de bescherming van de oceanen.

De foto’s van Cristina Mittermeier dienen een hoger doel

Met de steun van het Perpetual Planet Initiative ondernamen Cristina Mittermeier en Paul Nicklen meer dan 45 expedities, documenteerden meer dan 765 specimen en realiseerden meer dan 7 miljoen beelden, waaronder veel iconische die in het collectieve geheugen blijven hangen. Zoals de aangrijpende scène van een school troggen die een synchrone dans uitvoeren, of van walvissen die kilometers diep duiken op zoek naar voedsel.

Toch is het Mittermeier nooit alleen om de schoonheid van de foto’s te doen. Door hun aandacht op kritische issues te vestigen, wil ze zoveel mogelijk mensen oproepen om in actie te komen. Mittermeier treedt op als mentor van jonge milieubeschermers en moedigt lokale mensen zoals vissers aan om hun stem te laten horen en de agenda van hun overheden te beïnvloeden.

“Het maakt me telkens gelukkig wanneer een van mijn foto’s voor een hoger doel wordt aangewend”, zegt ze. “Mensen die voor een goed doel opkomen en een foto van mij gebruiken om dat te visualiseren: dat verschaft me veel vreugde en ik reken dat tot mijn grootste verwezenlijkingen.”

De foto’s van Cristina Mittermeier brengen een boodschap van hoop

De foto’s van Cristina Mittermeier tonen hoe nauw het menselijke welzijn verbonden is met de gezondheid van de oceaan. Ze ontmaskeren ook de omvang en de urgentie van de bedreigingen voor de oceanen – van de vervuiling met plastic tot de klimaatverandering – en hoe die bedreigingen het leven van mens en dier beïnvloeden. In 2017 lokte haar beeld van een hongerige ijsbeer die zichzelf over de barre arctische toendra voortsleept, wereldwijd gesprekken uit over de invloed van de klimaatverandering op de poolgebieden.

Mittermeier wordt veel gevraagd als spreker op fora als de Convention on Biological Diversity. In 2022 hield ze in Lissabon een toespraak op de UN Ocean Conference. Drie jaar geleden werd ze voor een redevoering uitgenodigd op het World Economic Forum in Davos. Ze bracht er een sterke, optimistische boodschap.

‘Hope’ is de titel van het boek dat ze in 2024 uitgaf met de steun van Rolex. Het bevat haar favoriete foto’s en verhalen. “Het boek belichaamt de veerkracht van onze planeet en de connectie tussen mens en natuur”, zegt ze. “Ik hoop dat ik kan helpen ervoor te zorgen dat de volgende generaties het wonder en de schoonheid van de oceaan kunnen ervaren zoals ik het heb gedaan.”

Rolex steunt personen en organisaties die voor de problemen van de planeet oplossingen zoeken en ontwikkelen en die zo bijdragen tot het verbeteren van de wereld en bewaren van de planeet voor de volgende generaties. In deze serie zet Knack deze inspanningen in de kijker. Knack realiseerde die verhalen in volle redactionele onafhankelijkheid.

Ontdek hier het vorige artikel uit de serie: Andrew Bastawrous helpt 10 miljoen mensen beter zien

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier