Annabelle Cassiman kleurt lingerie in met voedselafval

Michel Vandersmissen
Michel Vandersmissen Redacteur van Knack

Annabelle Cassiman (31) won de Henry Van de Velde Award omdat ze lingerie inkleurt met oud brood.

Wat doet uw bedrijf?

Annabelle Cassiman: Ik ben industrieel ingenieur in de voedingsindustrie en in mijn Studio Narture doe ik aan productontwikkeling. Ik focus me op duurzame concepten zoals plantaardige alternatieven voor kaas, yoghurt voor burgers enzovoort. Daarnaast maak ik mijn eigen kleurpigmenten met gefermenteerde broodoverschotten.

99 procent van de pigmenten die onze kledij kleuren is niet bio-afbreekbaar. Samen met andere kleurhulpmiddelen stromen ze uit naar zeeën en rivieren, waar ze water en bodem langdurig vervuilen. Dat moet anders.

Hoe doet u dat?

Cassiman: Ik gebruik een heel oude techniek die gebaseerd is op de koji-fermentaties, een vorm van fermentatie die in Azië veel wordt gebruikt. Oorspronkelijk doet men dat daar met rijst en rijstmeel, maar ik dacht dat het ook zou werken met oud brood.

Hoe bent u op dat idee gekomen?

Cassiman: Enkele jaren geleden was ik actief in de strijd tegen voedselverspilling. Ik ging geregeld op pad met een vzw in Brussel die weggegooid, maar nog eetbaar voedsel uit de vuilnisbakken van supermarkten haalde. Toen besliste ik om mijn twee passies, voeding en kunst, met elkaar te verbinden. Ik haalde kleurpigmenten uit tomaten en paprika’s, later uit brood.

En waarom ging u dat toepassen op lingerie?

Cassiman: In 2019 leerde ik Neri kennen. Zij ontwerpt lingerie en droomde ervan om duurzame lingerie te maken door textiel in te kleuren met voedselafval. Ik wist hoe dat moest en dus zijn we gaan samenwerken. We willen het proces nu opschalen, maar eerst moet de procedure gefinetuned worden.

Jana Germanus, Under Thy Skin, lingerie dyed with Narture’s organic pigment.

Lukt het financieel?

Cassiman: Ik ben bezig met subsidies aan te vragen en spreek met investeerders. Ik schat dat ik ongeveer 130.000 euro nodig zal hebben om te beginnen met de commerciële productie.

Wanneer hoopt u in productie te gaan?

Cassiman: Tegen het einde van 2024.

U bent veel bezig met duurzaamheid?

Cassiman: Voedselverspilling is een groot probleem. In Vlaanderen gaat jaarlijks 3,5 miljoen ton voedsel verloren. Daarnaast is 99 procent van de pigmenten die onze kledij kleuren niet bio-afbreekbaar. Samen met andere kleurhulpmiddelen stromen ze uit naar zeeën en rivieren, waar ze water en bodem langdurig vervuilen. Dat moet anders.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content