België doet het goed in de strijd tegen de klimaatverandering

© Reuters

België bezet de dertiende plaats in de Climate Change Performance Index (CCPI), de ranglijst die meet welke landen de meeste inspanningen leveren in de strijd tegen de klimaatverandering.

België bezet de dertiende plaats in de Climate Change Performance Index (CCPI), de ranglijst die meet welke landen de meeste inspanningen leveren in de strijd tegen de klimaatverandering.

Ons land doet het daarmee vier plaatsen beter dan vorig jaar, zo blijkt uit de studie die werd vrijgegeven naar aanleiding van de klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban. De CCPI lijst de klimaatprestaties op van de 58 meest vervuilende landen. De lijst bevat evenwel 61 plaatsen, omdat de top drie symbolisch blanco blijft. Op die manier geven de milieuorganisaties

Germanwatch en Climate Action Network (CAN), de samenstellers van de index, aan dat geen enkel land voldoende inspanningen levert om de wereldwijde opwarming tot twee graden te beperken.

De vierde, en dus hoogste, plaats op de lijst is weggelegd voor Zweden (68,1 punten), dat het Verenigd Koninkrijk (67,4) en Duitsland (67,2) voorafgaat. Brazilië, de primus van de voorgaande edities, valt terug naar plaats zeven. Kazachstan (38,1), Iran (36,0) en Saoedi-Arabië (24,5) bengelen helemaal onderaan.

Dat België (63,8) stijgt op de ranglijst, komt volgens de Bond Beter Leefmilieu (BBL) vooral doordat onze uitstoot van broeikasgassen tijdens een economische crisis sneller terugvalt dan in andere landen. Ook de opbouwende rol die België speelde tijdens de vorige klimaattop in Cancun, leverde ons land goede punten op.

Maar BBL waarschuwt dat dit geen reden mag vormen om op de lauweren te gaan rusten. “Om te voorkomen dat onze uitstoot een snelle stijging kent bij het opveren van de economie, is er nood aan structurele maatregelen om het energieverbruik in alle sectoren terug te dringen”, luidt het. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content