5 tips om zuiniger met water om te gaan

© Thinkstock
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Water en energie gaan hand in hand. Dat is wat de Verenigde Naties op Wereldwaterdag 2014 willen duidelijk maken. We verbruiken te veel water en de grondwaterlagen raken uitgeput. 5 tips om zelf zuiniger met water om te gaan.

Wereldwaterdag concentreert zich vooral op een betere toekomst voor de een miljard mensen die moeten overleven zonder veilig drinkwater, geschikte sanitaire voorzieningen, voldoende voeding of energie. Zonder water is er geen energie, zonder energie geen water. Maar misschien is het hoog tijd om zelf wat energie te steken in het zuiniger omgaan met het blauwe goud.

1. Houd rekening met de watervoetafdruk van voeding

De watervoetafdruk geeft een beeld van de hoeveelheid verborgen water in een product of actie. Dat kan gaan van voeding tot huishoudelijke taken en verzorging. Op de website watervoetafdruk.be – een samenwerking tussen Ecolife, WWF en Velt, gesteund door de Vlaamse overheid – kan u alvast berekenen hoeveel water er in uw voeding schuilgaat. 200 gram rundsvlees gaat al snel ten koste van 3.960 liter water.

U kan dus kiezen voor minder vlees en de dierlijke producten vervangen door plantaardige op basis van granen en peulvruchten. Ook biologische producten zijn milieuvriendelijker omdat er geen pesticiden of kunstmest gebruikt worden die het water doorgaans vervuilen.

Uw externe watervoetafdruk kan u ook verkleinen door seizoensproducten uit eigen streek te kopen in plaats van ze in te voeren uit het Zuiden. Tot slot geeft u beter de voorkeur aan weinig bewerkte voeding zoals volkoren graan.

Ook huishoudelijke taken zoals de afwas of het wassen van de auto verbruiken heel wat water. Als u een idee wil hebben van uw volledige watervoetafdruk kan u bij waterfootprint.org terecht. De volgende stap is bewuster omgaan met het schaarse goed.

2. Vermijd lopende kranen

Tegenwoordig kan een kleine aanpassing van de kraan zorgen voor een beperktere stroom waardoor tot 5 liter per minuut bespaard kan worden.

Daarnaast kijkt u beter goed na of u de kraan goed toedraaide. Als het een lek is, herstelt u dat beter zo snel mogelijk. Een druppende kraan is niet alleen irritant, met één druppel per seconde verspilt het meer dan 10.000 liter water per jaar.

Ook is het niet nodig de kraan eindeloos te laten lopen. Als u wacht op warm water om uw gezicht te wassen, kan u het eerste koude water bijvoorbeeld al gebruiken om uw tanden te poetsen.

Zuiniger met water omgaan betekent niet dat u minder lang onder de douche mag staan. De douchekop vervangen met een efficiënte zuinige versie is al een hele stap vooruit. Die douchekoppen behouden dezelfde druk, maar verbruiken er minder water voor.

3. Slim in het huishouden

Huishoudelijke toestellen worden beoordeeld op ecologische capaciteit. Als u een nieuw wasmachine nodig hebt, is het slim om naar die beoordeling te kijken. Ook bij het gebruik ervan is het beter om een volle wasmachine te draaien, dan twee T-shirts die u net dan nodig hebt. Hetzelfde geldt voor de vaatwasmachine.

4. Minder doorspoelen

Het toilet doorspoelen verbruikt bij elke duw op de knop liters en liters water. Dat kan u vermijden door te weerstaan aan dat ingebakken automatisme en minder vaak op de knop te drukken.

5. Geen water weggooien

Als u te veel water in uw glas hebt geschonken of u heeft geen zin meer in dat laatste bodempje van de fles, gooi het dan vooral niet weg. U kan het in de drinkbak van de hond of kat gieten of planten water geven.

Een andere optie is een eigen waterreservoir: een regenton. Daarin verzamelt u de regen om uw tuin van water te voorzien als het nodig is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content