Michel-Reynders: ‘Geen enkele verzoening mogelijk tussen de twee’

Charles Michel en Didier Reynders © Belga
Olivier Mouton
Olivier Mouton Politiek redacteur bij Le Vif/L'Express

Hoewel Didier Reynders droomde van de Zestien, nam Charles Michel de functie op zich. Ondanks hun wrok en hun wantrouwen zullen de twee kopstukken van de MR moeten overeenkomen. Toch kunnen hun tegenstrijdige belangen de Zweedse coalitie verzwakken.

De vorming van de Zweedse coalitie draaide uit op een gigantisch paradox: Charles Michel heeft het gedroomde plan van Didier Reynders waargemaakt. Wie wil er al tien jaar naar de Zestien? Reynders. Wie heeft het meest de wil belichaamd om het politieke zwaartepunt van Franstalig België te kantelen? Reynders. Wie heeft er in Luik in 2006, op het federale niveau in 2007 en in de Gewesten in 2009 geprobeerd om de PS naar te oppositie te verwijzen? Reynders. Wie heeft er verschillende keren geprobeerd bruggen te bouwen tussen de MR en de N-VA? Reynders. Wie wordt er eerste minister in een regering zonder socialisten maar met Vlaamse nationalisten? Charles Michel, voor de ogen van Didier Reynders.

Reynders, die aan dat schouwspel van de volgende vijf jaar wou ontsnappen, hoopte Europees commissaris te worden en van daaruit betere tijden af te wachten. Net als generaal de Gaulle in 1946, wou de held van de Franstalige liberalen zich terugtrekken uit de nationale politiek en tegelijk een toevlucht blijven, moesten ze hem alsnog nodig hebben. De hardnekkige wil van CD&V om de post van Europees commissaris voor Marianne Thyssen binnen te halen heeft echter een einde gemaakt aan de strategie van Didier Reynders, die daar zwaar door aangeslagen was. “Hij was twee, drie dagen echt terneergeslagen” luidt het.

Explosie

Wat zal er nu gebeuren ? Het conflict tussen Didier Reynders en Charles Michel is oud en diep, ook al zetten ze vandaag hun rivaliteit wat op pauze. Zullen de twee mannen kunnen samenleven in eenzelfde regering? Op korte termijn hebben noch Michel, noch Reynders baat bij een heropflakkering van de clanoorlog. Ze zijn beiden politieke professionals. Ze zullen wel moeten overeenkomen.

Verschillende anonieme volksvertegenwoordigers van de MR vatten de situatie als volgt samen: Didier Reynders zal ervoor zorgen dat het samenwonen goed verloopt, hij zal Charles Michel niet proberen te saboteren maar het wantrouwen tussen de twee blijft wel intact. “Laat ons duidelijk zijn, er is geen verzoening mogelijk tussen hen”, stelt een parlementslid vast. Terwijl de Zweedse coalitie nog in de startblokken staat, vreest een groot aantal liberalen een explosie. “Het is misschien geen kamikazecoalitie maar het is zeker een gevaarlijke coalitie” merkt één van hen op. Indien de federale regering vroegtijdig zou vallen is het vooral de eerste minister – in casu Charles Michel – die de prijs van de mislukking dreigt te betalen. Sommigen lopen vooruit op dat doemscenario en verklaren dat Didier Reynders weer overwicht zou kunnen krijgen. “In afwachting de post van vicepremier bekleden, is uiteindelijk nog niet zo slecht”, vindt een fervente aanhanger van Reynders.

Partner Content