Die werd voor het eerst samen uitgereikt door de Stichting Filip Decock en het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking. De aanmoedigingsprijs van de stad Deinze gaat dit jaar naar Koen Vidal (Chef Buitenland De Morgen) met een artikelenreeks over Congo.

Een leesclub van de Stichting las gedurende twee jaar alle artikels in de Vlaamse pers over het Zuiden en bood de jury een selectie aan van zeventien artikel uit De Standaard, De Morgen, MO en Knack.

Genuanceerd verhaal, heldere taal

Rotthiers winnende reeks, geschreven met steun van het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek, ging over Pakistan na de overstromingen van 2010. De prijs is goed voor een cheque van 3.000 euro. De jury had het onder meer over een sterke inhoud, genuanceerd verhaal en de heldere taal. De gelauwerde artikelenreeks leidde overigens tot het boek "De Lont aan de Wereld" (2011).

Vidal kreeg de aanmoedigingsprijs van de stad Deinze voor een artikelenreeks over Congo, die verscheen in augustus 2011. Vidal zette zes ontwikkelingswerkers naast elkaar, die voor sterke inzichten zorgden over het complexe land. Ook de interessante invalshoeken, de kwaliteit en de positieve boodschap werden opgemerkt. (Belga/TV)