In 2009 schoot rechercheur Hilton Botha op een taxibusje met zeven inzittenden met de bedoeling het voertuig te stoppen. Botha zou toen dronken zijn geweest. In 2011 werd besloten de zaak te laten rusten.

Net nu worden de feiten opnieuw aangehaald. Een Zuid-Afrikaanse radiozender meldde van een bron bij het parket te hebben vernomen dat Botha het onderzoek naar Oscar Pistorius niet zou verderzetten. Volgens de politiewoordvoerder wordt de rechercheur voorlopig echter niet van de zaak gehaald.

Paralympisch kampioen Oscar Pistorius wordt beschuldigd van moord op zijn vriendin, topmodel Reeva Steenkamp. De atleet met beenprotheses houdt vol dat hij dacht op een inbreker te vuren en dat de dood van zijn vriendin een ongeluk was. Het openbaar ministerie verdenkt Pistorius van moord met voorbedachten rade.

Vragen bij het onderzoek

Botha gaf verschillende blunders toe bij het onderzoek. Zo liep de rechercheur met onbeschermde schoenen op de plaats delict. Zijn collega's merkten een 9 millimeter kogelhuls niet op in het toilet.

De onderzoekers verklaarden ook het verboden product testosteron te hebben gevonden in het huis van Pistorius. De verdediging gaf aan dat het niet om testosteron gaat, maar om een kruidenmiddel.

Medupe Simasiku, de woordvoerder van het openbaar ministerie, vertelde persbureau AP dat het te vroeg is om te concluderen om welke producten het precies gaat. "Het is niet zeker of het gaat om legale of illegale medicatie", aldus Simasiku. Rechercheur. Botha gaf toe dat hij de naam van het medicijn niet helemaal had gelezen.
Geen sporen van geweld
Volgens Botha is het niet de eerste keer dat Pistorius in verband wordt gebracht met huiselijk geweld. "De precieze datum herinner ik me niet meer volledig," verklaarde de rechercheur, "maar Pistorius werd eerder al een keer opgepakt voor geweldpleging bij hem thuis. Ik ben toen naar het huis gegaan, maar uiteindelijk moest ik concluderen dat we de agressie niet konden bewijzen."

Bij de autopsie zijn geen sporen van voorgaand fysiek geweld gevonden op het lichaam van Reeva Steenkamp. "Het lichaam van Steenkamp vertoont geen enkel spoor van agressie, of dat ze zich moest verdedigen tegen agressie", verklaarde advocaat Barry Roux. Rechercheur Hilton Botha bevestigde dit.

Een vrouwelijke getuige verklaarde een hevige ruzie te hebben gehoord tussen 2 en 3 uur 's nachts. De verdediging antwoorde dat de getuige meer dan 600 meter verderop woont en een ruzie onmogelijk kon horen.

Sponsors haken af

Intussen zegt het Amerikaanse sportmerk Nike zijn sponsorcontract met de Zuid-Afrikaanse paralympiër op. Eerder liet de Franse cosmeticagroep Clarins weten geen beroep meer te doen op Posterius. De atleet was sinds 2011 het uitgangsbord van de parfumlijn A-Men van Thierry Mugler. (JB)

In 2009 schoot rechercheur Hilton Botha op een taxibusje met zeven inzittenden met de bedoeling het voertuig te stoppen. Botha zou toen dronken zijn geweest. In 2011 werd besloten de zaak te laten rusten. Net nu worden de feiten opnieuw aangehaald. Een Zuid-Afrikaanse radiozender meldde van een bron bij het parket te hebben vernomen dat Botha het onderzoek naar Oscar Pistorius niet zou verderzetten. Volgens de politiewoordvoerder wordt de rechercheur voorlopig echter niet van de zaak gehaald. Paralympisch kampioen Oscar Pistorius wordt beschuldigd van moord op zijn vriendin, topmodel Reeva Steenkamp. De atleet met beenprotheses houdt vol dat hij dacht op een inbreker te vuren en dat de dood van zijn vriendin een ongeluk was. Het openbaar ministerie verdenkt Pistorius van moord met voorbedachten rade. Vragen bij het onderzoek Botha gaf verschillende blunders toe bij het onderzoek. Zo liep de rechercheur met onbeschermde schoenen op de plaats delict. Zijn collega's merkten een 9 millimeter kogelhuls niet op in het toilet. De onderzoekers verklaarden ook het verboden product testosteron te hebben gevonden in het huis van Pistorius. De verdediging gaf aan dat het niet om testosteron gaat, maar om een kruidenmiddel. Medupe Simasiku, de woordvoerder van het openbaar ministerie, vertelde persbureau AP dat het te vroeg is om te concluderen om welke producten het precies gaat. "Het is niet zeker of het gaat om legale of illegale medicatie", aldus Simasiku. Rechercheur. Botha gaf toe dat hij de naam van het medicijn niet helemaal had gelezen. Geen sporen van geweld Volgens Botha is het niet de eerste keer dat Pistorius in verband wordt gebracht met huiselijk geweld. "De precieze datum herinner ik me niet meer volledig," verklaarde de rechercheur, "maar Pistorius werd eerder al een keer opgepakt voor geweldpleging bij hem thuis. Ik ben toen naar het huis gegaan, maar uiteindelijk moest ik concluderen dat we de agressie niet konden bewijzen." Bij de autopsie zijn geen sporen van voorgaand fysiek geweld gevonden op het lichaam van Reeva Steenkamp. "Het lichaam van Steenkamp vertoont geen enkel spoor van agressie, of dat ze zich moest verdedigen tegen agressie", verklaarde advocaat Barry Roux. Rechercheur Hilton Botha bevestigde dit. Een vrouwelijke getuige verklaarde een hevige ruzie te hebben gehoord tussen 2 en 3 uur 's nachts. De verdediging antwoorde dat de getuige meer dan 600 meter verderop woont en een ruzie onmogelijk kon horen. Sponsors haken af Intussen zegt het Amerikaanse sportmerk Nike zijn sponsorcontract met de Zuid-Afrikaanse paralympiër op. Eerder liet de Franse cosmeticagroep Clarins weten geen beroep meer te doen op Posterius. De atleet was sinds 2011 het uitgangsbord van de parfumlijn A-Men van Thierry Mugler. (JB)