De Sacharovprijs is toegekend aan het 16-jarige Pakistaanse meisje Malala Yousafzai. Zij werd vorig jaar door Talibanstrijders in het hoofd geschoten toen ze opweg was naar school.

Andere genomineerden waren klokkenluider Edward Snowden en een groep Wit-Russische dissidenten. De winnaar is aangewezen na een stemming onder de 750 leden van het Parlement.

"Vandaag willen we de wereld te laten weten dat we onze hoop op een betere toekomst hebben gevestigd op jonge mensen als Malala Yousafzai. Voor de meesten van ons is onderwijs de sleutel tot het openen van het universum. Terwijl wij het voor lief nemen, kreeg zij een kogel te verduren omdat zij ervoor opkwam", beargumenteert Juryvoorzitter Joseph Daul de keuze.

Mensenrechten

De Sacharovprijs is de belangrijkste mensenrechtenprijs van Europa en wordt sinds 1988 uitgereikt door het Europees Parlement. De prijs werd eerder al gewonnen door mensenrechtenactivisten Aung Sun Suu Kyi en Nelson Mandela.

Malala wordt bovendien genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs voor de Vrede. Het meisje zou de jongste zijn in de geschiedenis die deze prestigieuze prijs in ontvangst neemt. Eerder ontving ze al de Anna Politkovskaja-prijs, een mensenrechtenprijs voor vrouwen. (AVE)

De Sacharovprijs is toegekend aan het 16-jarige Pakistaanse meisje Malala Yousafzai. Zij werd vorig jaar door Talibanstrijders in het hoofd geschoten toen ze opweg was naar school. Andere genomineerden waren klokkenluider Edward Snowden en een groep Wit-Russische dissidenten. De winnaar is aangewezen na een stemming onder de 750 leden van het Parlement. "Vandaag willen we de wereld te laten weten dat we onze hoop op een betere toekomst hebben gevestigd op jonge mensen als Malala Yousafzai. Voor de meesten van ons is onderwijs de sleutel tot het openen van het universum. Terwijl wij het voor lief nemen, kreeg zij een kogel te verduren omdat zij ervoor opkwam", beargumenteert Juryvoorzitter Joseph Daul de keuze. De Sacharovprijs is de belangrijkste mensenrechtenprijs van Europa en wordt sinds 1988 uitgereikt door het Europees Parlement. De prijs werd eerder al gewonnen door mensenrechtenactivisten Aung Sun Suu Kyi en Nelson Mandela. Malala wordt bovendien genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs voor de Vrede. Het meisje zou de jongste zijn in de geschiedenis die deze prestigieuze prijs in ontvangst neemt. Eerder ontving ze al de Anna Politkovskaja-prijs, een mensenrechtenprijs voor vrouwen. (AVE)