Bambust, die bij ZiZo Leen De Wispelaere opvolgt, was eerder al actief in de T-werkgroep, de koepel van de Vlaamse en Brusselse transgenders. "Ik heb vaak aan den lijve ondervonden dat je als trans of holebi vaak tegen een soort buitenwereld aan botst", verklaart Bambust. "Een gekke buitenwereld trouwens die ons vergeet wanneer ze zich uit, en ons niet begrijpt wanneer wij ons uiten. Soms ergeren zij zich bij het tweede, soms ergeren wij ons bij allebei."

Bambust wil dat ZiZo-magazine een thuis is voor alle holebi's en transgenders "waar wij ons wel begrepen voelen en elkaar willen begrijpen, waar we die buitenwereld vanuit onze ogen bekijken, en waar we beschrijven hoe zowel onbegrip en ergernis evolueren. Hopelijk zo positief mogelijk natuurlijk."

Voor çavaria is Bambust de uitgelezen ambassadrice omdat ze als man relaties heeft gehad met mannen, een transgender is en nu een relatie heeft met een vrouw.

"Ik ben 46 jaar, en ik voelde mij al een meisje toen ik nog maar in de lagere school zat. Maar toen was het woord transgender helemaal nog niet zo bekend. Ik kon niets opzoeken op het internet en in de bibliotheek hadden ze geen boeken over genderstoornissen. Ik heb dus lang niet geweten dat ik een transseksueel was. Ik dacht dat mijn vrouwelijke gevoelens hoorden bij homo zijn. Ik heb toen een aantal relaties gehad met mannen, maar die liepen allemaal stuk omdat zij mij uiteraard niet als een vrouw zagen. We begrepen elkaar niet", aldus Bambust.

Uiteindelijk trouwde Bambust met een vrouw en kreeg ze twee kinderen. "Toen de kinderen jong waren, kon ik die verwarrende gevoelens negeren door een toegewijde vader te zijn. Maar eens de kinderen ouder werden en niet meer zo afhankelijk, belandde ik in een enorme midlifecrisis. Voor een transgender is dat wellicht helemaal anders dan een normale midlifecrisis. Andere mensen denken dat ze al in de helft van hun leven zitten, en dus maar beter gauw kunnen beginnen te genieten. Ik vond het een verschrikkelijke gedachte dat ik nóg maar in de helft zat en nog eens zo lang in dat lichaam moest zitten."

Acht jaar later werd Bambust vrouw. "Vorig jaar is bijna alles op mijn identiteitsfiche veranderd. Mijn naam, mijn geslacht, mijn burgerlijke stand, adres, werk en zelfs mijn rijksregisternummer. Wat veel mensen niet weten, is dat je rijksregisternummer ook je geslacht beschrijft. De voorlaatste cijfergroep is bij mannen oneven."

"De reacties waren minder negatief dan je zou verwachten. Jammer genoeg is mijn relatie wel stukgelopen, maar dat kwam vooral omdat ik die onder druk zette met de zoektocht naar mijn geslacht." (NC)

Bambust, die bij ZiZo Leen De Wispelaere opvolgt, was eerder al actief in de T-werkgroep, de koepel van de Vlaamse en Brusselse transgenders. "Ik heb vaak aan den lijve ondervonden dat je als trans of holebi vaak tegen een soort buitenwereld aan botst", verklaart Bambust. "Een gekke buitenwereld trouwens die ons vergeet wanneer ze zich uit, en ons niet begrijpt wanneer wij ons uiten. Soms ergeren zij zich bij het tweede, soms ergeren wij ons bij allebei." Bambust wil dat ZiZo-magazine een thuis is voor alle holebi's en transgenders "waar wij ons wel begrepen voelen en elkaar willen begrijpen, waar we die buitenwereld vanuit onze ogen bekijken, en waar we beschrijven hoe zowel onbegrip en ergernis evolueren. Hopelijk zo positief mogelijk natuurlijk." Voor çavaria is Bambust de uitgelezen ambassadrice omdat ze als man relaties heeft gehad met mannen, een transgender is en nu een relatie heeft met een vrouw. "Ik ben 46 jaar, en ik voelde mij al een meisje toen ik nog maar in de lagere school zat. Maar toen was het woord transgender helemaal nog niet zo bekend. Ik kon niets opzoeken op het internet en in de bibliotheek hadden ze geen boeken over genderstoornissen. Ik heb dus lang niet geweten dat ik een transseksueel was. Ik dacht dat mijn vrouwelijke gevoelens hoorden bij homo zijn. Ik heb toen een aantal relaties gehad met mannen, maar die liepen allemaal stuk omdat zij mij uiteraard niet als een vrouw zagen. We begrepen elkaar niet", aldus Bambust. Uiteindelijk trouwde Bambust met een vrouw en kreeg ze twee kinderen. "Toen de kinderen jong waren, kon ik die verwarrende gevoelens negeren door een toegewijde vader te zijn. Maar eens de kinderen ouder werden en niet meer zo afhankelijk, belandde ik in een enorme midlifecrisis. Voor een transgender is dat wellicht helemaal anders dan een normale midlifecrisis. Andere mensen denken dat ze al in de helft van hun leven zitten, en dus maar beter gauw kunnen beginnen te genieten. Ik vond het een verschrikkelijke gedachte dat ik nóg maar in de helft zat en nog eens zo lang in dat lichaam moest zitten." Acht jaar later werd Bambust vrouw. "Vorig jaar is bijna alles op mijn identiteitsfiche veranderd. Mijn naam, mijn geslacht, mijn burgerlijke stand, adres, werk en zelfs mijn rijksregisternummer. Wat veel mensen niet weten, is dat je rijksregisternummer ook je geslacht beschrijft. De voorlaatste cijfergroep is bij mannen oneven." "De reacties waren minder negatief dan je zou verwachten. Jammer genoeg is mijn relatie wel stukgelopen, maar dat kwam vooral omdat ik die onder druk zette met de zoektocht naar mijn geslacht." (NC)