Meer dan één op drie Franstaligen wil geen coronavaccin

Vaccineren in Charleroi op 5 mei 2021. © Belga

Ruim 38 procent van de Franstaligen weigert een vaccin, tegenover 20 procent van de Vlamingen.

Dat blijkt uit de motivatiebarometer van de UGent, UCLouvain en de ULB, waarover Le Soir en de kranten van Sudpresse vrijdag schrijven.

‘Dit verschil tussen de taalgroepen was kleiner geworden in februari, maar werd vanaf maart weer groter’, zegt professor gezondheidspsycholoog Olivier Luminet (UCLouvain), die ook lid is van de expertengroep van psychologen rond corona. ‘Een groot risico is dat we, nadat er zolang gesproken werd over een tekort aan dosissen, nu wel voldoende dosissen gaan hebben maar niet genoeg mensen om ze toe te dienen.’

De terughoudendheid om zich te vaccineren kan de doelstelling om minstens 70 procent van de bevolking te vaccineren, in gevaar brengen.

Toch bestaat de kans dat de mensen nog van gedacht zullen veranderen. Zo geeft 74 procent van de respondenten aan in de loop van de tijd positiever te zijn geworden over vaccinaties. Van de mensen die ‘zonder twijfel’ weigerden om zich te vaccineren, geeft nog maar 66 procent aan negatief te staan tegen over het vaccin. Twaalf procent zegt te twijfelen, terwijl 22 procent nu aangeeft het vaccin wel te aanvaarden.

Vooral uitleg van artsen (59 procent), apothekers (28 procent) en experts (22 procent) zorgde ervoor dat mensen van gedacht zijn veranderd. De politiek overtuigde maar 18 procent van de twijfelaars, 14 procent liet zich overtuigen door bekende mensen en 13 procent door mensen die al gevaccineerd werden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content