Mayeur hekelt optreden politie tegen linkse betogers, agenten zijn ‘woest’ op burgemeester

Yvan Mayeur (PS) © BELGA

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) gaat zijn korpschef ondervragen over de 99 administratieve aanhoudingen van zaterdag aan de Beurs. Hij vindt dat de politie te streng optrad. Bij het korps heerst dan weer onvrede over de houding van de burgemeester.

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad . Veel men­sen uit (extreem)linkse hoek kwamen er samen ondanks een verbod op manifestaties, maar dat gold volgens Yvan Mayeur enkel voor ex­treemrechtse groeperin­gen.

De Brusselse politie ziet dat helemaal anders. “Het verbod gold voor alle manifestaties en samenscholingen die te maken hadden met 22 maart”, zegt politiewoordvoerder Christian De Coninck. “Zij die het aan hun laars lapten, hebben we opgepakt. Dat is correct verlopen. Van de 140 gearresteerden in Brussel en Molenbeek was zo’n 60 procent extreemlinks.”

Een van de gearresteerden was advocaat Alexis Deswaef, voorzitter van de Franstalige Mensenrechtenliga. Hij overweegt een klacht tegen de politie en gaat aan Mayeur vragen om een onderzoek te openen naar het politieoptreden.

Mayeur lijkt Deswaef daarin te steunen. “Ik begrijp niet waarom mijn politiekorps zoveel mensen gearresteerd heeft”, verklaart Mayeur. “En toch zeker geen advocaat, die doet zijn werk en kent zijn rechten. Toen ik hoorde dat Alexis Deswaef opgepakt was, heb ik onmiddellijk zijn vrijlating bevolen. Ik ga mijn korpschef ondervragen.”

In een reactie op de site van De Standaard stelt Mario Thys, provinciaal voorzitter van de Brusselse NSVP-politievakbond dat het altijd al gewrongen heeft tussen Mayeur en de politie.

De onvrede over de kritiek van Mayeur is groot: ‘Het korps is woest.’

Nog volgens Thys volgde de politie dit weekend het samenscholingsverbod dat zowel door Mayeur voor de stad uitgevaardigd was. Daarin werd geen onderscheid gemaakt tussen linkse en rechtse betogers.

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content