Marokkaanse Moeders vertellen het verhaal achter de capuchon

Een Marokkaanse moeder aan het woord. © .

In een tentoonstelling in Brussel laten twee Nederlandse documentairemaaksters Marokkaanse moeders over hun zonen praten in de hoop komaf te maken met de clichés over de jongeren.

Het beeld over Marokkaanse jongens is vaak stereotiep en ook in de media worden ze af en toe neergezet als herrieschoppers. In de beeldvorming lijken de jongens altijd op zichzelf te staan, zelden of nooit worden familieleden van de jongeren aan het woord gelaten. Twee Nederlandse documentairemaaksters, Rebekka van Hartskamp en Marjolein Busstra, besloten daarom hun moeders uit de schaduw te laten treden.

Aanleiding was een incident waarbij Busstra op straat lastig gevallen werd door een groepje Marokkaanse jongens. In een reactie pakte ze haar telefoon en maakte ze een foto van een van de jongeren die zijn kap over zijn hoofd trok, wat opnieuw resulteerde in stereotiepen.

Uit de school klappen

De twee reportagemaaksters willen met ‘Marokkaanse moeders’ een tegengeluid bieden aan het stigmatiserende beeld rond Marokkaanse jongeren en tegelijkertijd de problemen die er zijn bespreekbaar maken. Dat doen ze door in gesprek te gaan met zoveel mogelijk Marokkaanse moeders over onder andere de opvoeding van hun zonen. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. De vrouwen bleken aarzelend en huiverig om voor de camera te verschijnen. Uiteindelijk lukte het toch om met 12 moeders openhartig in gesprek te gaan.

De reden waarom het zo moeilijk was om de vrouwen voor de camera te krijgen, werd al snel duidelijk: er kwamen namelijk veel negatieve berichten, vaak uit de Marokkaanse gemeenschap zelf, op sociale media omdat ze zogezegd uit de school zouden klappen over de Marokkaanse cultuur en het geloof. Ook die moeilijke weg die de reportagemaaksters aflegden om hun documentaire te maken, is te zien op de tentoonstelling.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De tentoonstelling ‘Marokkaanse Moeders’ is nog tot en met 27 april te zien in het Brusselse kunstencentrum Recyclart. (RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content