Magnette: ‘Zonder snelle reactie MR over cordon médiatique hadden we lessen moeten trekken’

Paul Magnette. © Belga Image

Zonder snelle reactie van de MR had het debat tussen voorzitter Georges-Louis Bouchez en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ‘een echt politiek probleem gesteld waarover men zou moeten praten en waaruit men lessen zou moeten trekken’. Dat heeft PS-voorzitter Paul Magnette zondag verklaard op de Franstalige zender RTL-TVi.

Bouchez zorgde deze week voor ophef in Franstalig België door in debat te gaan met Van Grieken in het VRT-programma Terzake. In het zuiden van het land is er immers een cordon médiatique rond extreemrechts. De MR bevestigde intussen dat de partij achter de bepalingen van deze gedragscode blijft staan.

Magnette herhaalde zondag dat het debat een schending van de gedragscode vormde. Toen hij een vraag over een mogelijke uitsluiting van de liberalen uit de regionale regeringen kreeg, zei de socialist dat zonder de snelle reactie van de MR het debat ‘een echt politiek probleem’ had gesteld.

Het neemt niet weg dat Magnette zich stoort aan ‘de provocaties, ontsporingen en aanvallen’ van Bouchez. ‘Het is belangrijk dat een partner in de Waalse regering, in de federale regering, op alle vlakken correct is en zijn fundamentele engagementen respecteert. Er is een verslechtering van het politieke klimaat die een fundamenteel probleem stelt.’

Magnette is wel blij dat de MR klare wijn heeft geschonken over het behoud van het cordon sanitaire. ‘Op zekere manier is Bouchez tot de orde geroepen door de MR. Hij heeft zich geëngageerd om niet meer met extreemrechts te discussiëren’, concludeerde hij.

Onaangename ideeën

Eerder in de uitzending van het programma C’est pas tous les jours dimanche had federaal staatssecretaris en MR-kopstuk Mathieu Michel geoordeeld dat Bouchez het cordon niet had gebroken, maar ’ten strijde trok tegen onaangename ideeën in Vlaanderen’, waar het cordon médiatique niet bestaat. Hij antwoordde niet op de opmerking dat de plaats van het debat van geen tel is volgens de regels van het Franstalige cordon. Michel verwees naar de mediacontext in Vlaanderen en de aanwezigheid van het discours van extreemrechts op sociale media. Maar of hij zelf zou debatteren met de voorzitter van Vlaams Belang? ‘Persoonlijk zou ik dit niet gedaan hebben.’

Partner Content