‘WE VOEREN CAMPAGNE IN DE ACHTERTUIN VAN DI RUPO’

FILIP DEWINTER EN DOCHTER VERONIEK. 'Rechtlijnigheid zit ons in de genen.' © PHOTO NEWS

De 19-jarige Veroniek Dewinter zal de stuntlijst versterken waarmee het Vlaams Belang bij de parlementsverkiezingen op 25 mei in Henegouwen wil uitpakken.

‘Mijn Frans is niet echt vloeiend,’ zegt Veroniek Dewinter, ‘alleszins onvoldoende om een echt gesprek of debat aan te gaan. Maar de campagne is nog niet begonnen, en intussen leer ik bij. Ik studeer communicatiewetenschappen aan de Artesis-Plantijn Hogeschool, en Frans is een van mijn vakken.’

We interviewen de piepjonge politica thuis, onder het waakzame oog van papa Dewinter die voor de gelegenheid de rol van perswoordvoerder speelt: ‘Mag ik even tussenkomen? Het klopt niet dat Veroniek de lijst gaat trekken, zoals ik in verschillende kranten las. Ze zal wellicht duwen, als lijsttrekker zoeken we een perfect tweetalige kandidaat.’

Hoe goed kent u uw kieskring?

Veroniek Dewinter: Euh… ik ben nog nooit in Henegouwen geweest. Maar dat zal wel gauw veranderen als de campagne begint.

Dit is dus niet meer dan een stunt, een rondje Walen provoceren om media-aandacht te trekken?

Veroniek Dewinter: Ja, maar toch is het ons menens. We willen de Walen ervan overtuigen dat ze beter af zijn zonder de PS en zonder Elio Di Rupo. Daarom kiezen we voor Henegouwen, we willen letterlijk in de achtertuin van Di Rupo campagne voeren. We gaan dus niet doen zoals Bart De Wever, die Di Rupo gebruikt om zich te profileren zonder hem echt pijn te doen.

Jullie willen in Henegouwen ook de affiche gebruiken met de vliegenmepper om Di Rupo symbolisch te pletten. Une tapette, zoals dat in het Frans heet, is toevallig ook een scheldwoord voor ‘homo’. Vindt u dat niet wat ranzig?

Veroniek Dewinter: Nee, ik vind dat eerder humoristisch. We zullen die vliegenmeppers daar uitdelen.

Filip Dewinter: Op mijn communiezieltje: dat tapette een scheldwoord voor homo’s was, hebben we pas achteraf in De Morgen gelezen. We wisten het echt niet.

Vlaams Belang wekt in Wallonië vooral aversie op. Doen jullie in Henegouwen onder de eigen naam mee?

Veroniek Dewinter: De kans bestaat dat we voor BOP kiezen: Balayons les Ordures Politiques, het boekje van vader dat in het Frans werd vertaald en dat we tijdens de campagne zullen verspreiden.

Hoe was het om op te groeien als dochter van Filip Dewinter?

Veroniek Dewinter: Vader was al bekend toen ik nog niet geboren was, ik heb er dus van kindsbeen af mee leren omgaan. In het middelbaar waren er weleens leerkrachten die een link legden tussen Vlaams Belang en racisme. Ik hield me dan gedeisd, dacht bij mezelf dat ik wel beter wist. Niet dat het altijd zo gemakkelijk was. Mijn oudste zus is van school moeten veranderen omdat ze gepest werd, en niet alleen door de leerlingen. Mijn andere zus heeft bij het solliciteren al twee keer naast een vacature gegrepen omdat ze de dochter is van.

Politiek is een ruwe stiel. De voorbije jaren heeft uw vader goede vrienden zien vertrekken naar de N-VA. Waarom kiest een jong meisje voor zo’n milieu?

Veroniek Dewinter: Er is inderdaad veel gebeurd binnen de partij, maar dat illustreert alleen maar de behoefte aan een nieuwe generatie. Tegenkanting hoort erbij, heb ik van vader geleerd. Hoe meer kritiek hij kreeg, hoe standvastiger hij zich opstelde. Overigens, je moet deze kandidatuur relativeren, ik ben in de eerste plaats student.

In 2004 werd het Vlaams Blok als een racistische partij veroordeeld, een stigma dat ook aan opvolger Vlaams Belang kleeft. Bent u militant van een racistische partij?

Veroniek Dewinter: Ik heb dat proces niet bewust meegemaakt, ik was toen tien jaar. Maar ik weet zeker dat mijn partij niet racistisch is. Vader heeft al in de jaren negentig gewaarschuwd voor bepaalde fenomenen die mijn toekomst en de toekomst van mijn kinderen bedreigen. Ik kan alleen maar vaststellen dat veel van zijn voorspellingen zijn uitgekomen.

Wat bedoelt u daarmee?

Veroniek Dewinter: Iedereen kan toch zien dat de immigratie compleet is ontspoord? En het is niet omdat ik als Vlaams meisje een rokje draag of een glas alcohol drink, dat jonge Marokkanen mij voor hoer of slet mogen uitmaken.

Hoe gaat u zelf om met leeftijdsgenoten die toevallig moslim zijn?

Veroniek Dewinter: Op school zitten heel wat moslims, ook meisjes met hoofddoeken. Ik heb er wel contact mee, maar we zijn geen vrienden.

Marine Le Pen van het Franse Front National is een gematigder versie van haar vader Jean-Marie. Wordt u straks een zachtere kopie van Filip Dewinter?

Veroniek Dewinter: Nee hoor, ik ben een echte Dewinter. Rechtlijnigheid zit ons in de genen.

Filip Dewinter: En off the record, het is niet uitgesloten dat Marine Le Pen onze Henegouwse lijst zal steunen.

DOOR ERIK RASPOET

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content