DINSDAG 29 JULI.

Indonesië. De procureur eist de doodstraf tegen Imam Samoedra, het vermoedelijke brein achter de bomaanslagen van oktober 2002 op het eiland Bali. Daarbij vielen meer dan tweehonderd doden, vooral toeristen.

Verenigde Staten. Voormalig president Richard Nixon zou in 1972 persoonlijk de opdracht hebben gegeven om in te breken in het Watergate-gebouw, het hoofdkwartier van de Democratische Partij. Dat verklaart Nixons oud-medewerker Jeb Stuart Magruder. Hij pakt nu pas uit met het nieuws omdat de hoofdrolspelers van het Watergate-schandaal (Nixon, minister van Justitie John Mitchell en stafchef Bob Haldeman) overleden zijn en omdat zijn carrière als dominee niet meer in gevaar is nu hij met pensioen is.

Sierra Leone. Foday Sankoh, de rebellenleider die terechtstond voor misdaden tegen de menselijkheid, overlijdt in de hoofdstad Freetown. Hij was het hoofd van het in 1991 opgerichte Revolutionary United Front (RUF) dat de bevolking tien jaar lang terroriseerde.

WOENSDAG 30 JULI.

Italië. De regering voert een rijbewijs met punten in om het gevaarlijke gedrag van de automobilisten tegen te gaan. Elke bestuurder beschikt over twintig punten, waar er per overtreding een aantal afgaan. Als alle punten op zijn, is de bestuurder zijn rijbewijs kwijt en zal hij langs de rijschool moeten passeren en een examen afleggen. Wie twee jaar lang geen overtreding maakt, wordt beloond met extra punten.

Iran. Vice-president Mohammed Ali Atahi verklaart na een kabinetsberaad dat de Canadese persfotografe Zahra Kazemi, die op 10 juli in een Iraanse cel stierf, vermoord is. Voor het eerst geeft een toppoliticus toe dat Kazemi is doodgeslagen. Voorheen beweerden Iraanse politici dat het hersenletsel waaraan ze overleed, waarschijnlijk het gevolg was van een ongeluk.

Verenigde Staten. In Memphis overlijdt Sam Philips (80), de ontdekker van Elvis Presley, aan de gevolgen van een slepende ziekte.

DONDERDAG 31 JULI.

Frankrijk. De 34-jarige Oostenrijker Felix Baumgartner slaagt er als eerste mens in over het Kanaal te ‘springen’. Boven Dover springt hij vanop 9 kilometer hoogte uit een vliegtuig en landt veertien minuten later veilig op Cap Blanc-Nez bij Calais, zo’n 35 kilometer van Dover verwijderd. Bij het eerste deel van zijn sprong bediende hij zich van een kunststof vleugel om zijn vrije val te sturen. Op goed driehonderd meter boven de grond wierp hij volgens plan de vleugel af en opende zijn parachute. Baumgartner haalde tijdens zijn sprong snelheden tot 360 kilometer per uur.

VRIJDAG 1 AUGUSTUS.

Verenigd Koninkrijk. Het weekblad The Economist heeft een dossier van 8000 pagina’s samengesteld over de vermeende misdrijven van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Het blad zal het dossier naar diens ambtwoning sturen met de uitdaging duidelijkheid te verschaffen over de aantijgingen. Het volledige dossier is te lezen op www.economist.com. (zie ook p. 85)

Samengesteld door Robin Veltjen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content