MAANDAG 7 JULI.

Duitsland. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA maakt aan de Duitse regering de namen bekend van 50.000 geheim agenten van de voormalige Oost-Duitse inlichtingendienst Stasi. De CIA kon tijdens de ineenstorting van Oost-Duitsland de hand leggen op Stasi-dossiers.

Verenigd Koninkrijk. De regering heeft het parlement geen misleidende informatie verschaft over het wapenarsenaal van Irak. Tot dat oordeel komt een parlementaire onderzoekscommissie. Maar de regeringsdossiers over de militaire dreiging uit Irak getuigen volgens de commissie wel van een assertief taalgebruik. ( Zie ook p. 87)

DINSDAG 8 JULI.

Sudan. Een Boeing 737 stort kort na het opstijgen neer. Een kind van twee jaar is de enige overlevende van 118 inzittenden. Het gaat om een binnenlandse vlucht van Port Sudan naar de hoofdstad Khartoem.

WOENSDAG 9 JULI.

Frankrijk. Een arts bezwijkt aan de longziekte sars. Het is de eerste keer dat iemand in Frankrijk sterft aan de ziekte. De arts liep sars op in een Frans ziekenhuis in de Vietnamese hoofdstad Hanoi.

Noord-Korea. Volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst is Noord-Korea begonnen met de opwerking van splijtstofstaven. Volgens de VS kan Pyongyang zo binnen een termijn van enkele maanden zes kernwapens ontwikkelen.

DONDERDAG 10 JULI.

Filipijnen. In de stad Koronadal komen zes mensen om het leven bij een bomaanslag op een marktplein. Minstens 20 anderen raken gewond. De politie vermoedt dat het Moro Islamic Liberation Front achter de aanslag zit.

Europese Unie. De 105 leden van de Europese Conventie ondertekenen het ontwerp van Europese grondwet. De lidstaten buigen zich nu nog apart over de tekst. De Conventie pleit voor een beperkte Commissie, voor een Europese minister van Buitenlandse Zaken en voor een EU-voorzitterschap dat langer dan zes maanden duurt. Conventievoorzitter Valéry Giscard d’Estaing vraagt de lidstaten de tekst te respecteren. ( Zie ook p. 84)

China. Een busongeval in Hongkong kost 22 mensen het leven, 20 anderen raken gewond. Het gaat vooral om schoolkinderen en pendelaars.

Irak. Een Amerikaanse generaal arriveert in Irak om de arrestatie van elf Turkse militairen te onderzoeken. Sinds de arrestatie is de verstandhouding tussen Turkije en de VS gespannen. Op woensdag 9 juli bespraken de VS en Turkije de problematiek in Ankara. Turkije verklaart dat bij een volgende aanhouding van Turkse soldaten in Irak schoten zullen vallen.

VRIJDAG 11 JULI.

Zwitserland. De Wereldhandelsorganisatie veroordeelt de Amerikaanse invoertarieven voor staal. De VS verhoogden de heffingen op de import van staal met 30 procent. De Europese Commissie, Japan en Brazilië hebben klacht ingediend bij de geschillencommissie van de Wereldhandelsorganisatie. De VS gaan in beroep tegen de uitspraak.

ZONDAG 13 JULI.

Irak. Een voorlopige bestuursraad van 25 politieke leiders komt samen. De nieuwe overgangsregering werkt aan de heropbouw van Irak. De politieke leiders bereiden een grondwet voor. De bestuursraad kan ook ministers en diplomaten aanstellen.

Samengesteld door Sarah Van Leuvenhaege

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content