MAANDAG 3 SEPTEMBER.

Ex-Joegoslavië. Het VN-gerechtshof in Den Haag beweert te weten dat generaal Ratko Mladic zich in Servië bevindt. Samen met Radovan Karadzic is hij de meest gezochte oorlogsmisdadiger uit het recente Balkanconflict. De hoofdaanklaagster Carla Del Ponte onderhandelt met de autoriteiten in Belgrado over de aanhouding en uitlevering van Mladic.

WOENSDAG 5 SEPTEMBER.

Verenigde Staten. Een speciale zitting van de VN moet later deze maand een plan voor meer kinderrechten opleveren. Voor slachtoffers van verkrachtingen in oorlogssituaties horen daar speciale gezondheidsvoorzieningen bij. De Amerikaanse president George W. Bush verzet zich hiertegen omdat abortus daar mogelijk onder valt.

Europese Unie. Na een nieuwe opstoot van mond- en klauwzeer (MKZ) in het noordoosten van Groot-Brittannië vraagt het Europees parlement nieuwe grenscontroles. De Europese Commissie wijst erop dat de controles nooit gestopt zijn. Het MKZ-virus verspreidt zich gemakkelijker bij koud weer.

DONDERDAG 6 SEPTEMBER.

Oost-Timor. De Verenigde Naties bevestigen de overwinning van Fretilin bij de verkiezingen in het Aziatische Oost-Timor. Fretilin, het revolutionair front voor een onafhankelijk Oost-Timor, strijdt al 24 jaar voor onafhankelijkheid van Indonesië. De partij behaalt met 55 van de 88 zetels niet de tweederde meerderheid, die vereist is om de grondwetgevende vergadering naar haar hand te zetten.

VRIJDAG 7 SEPTEMBER.

Rusland. De Russische president Vladimir Poetin verklaart zich bereid om met de Tsjetsjeense rebellen te praten, op voorwaarde dat hun leider Aslan Maschadov belooft de onafhankelijkheidsstrijd op te geven en wapens in te leveren. Eerder verklaarde Poetin ondanks de bijna dagelijkse berichten over doden aan Russische zijde, dat de militaire campagne voorbij was.

ZATERDAG 8 SEPTEMBER.

Perzische Golf. In de Perzische Golf dreigt een milieuramp nadat een petroleumtanker door een kortsluiting vuur heeft gevat. Het gammele schip vaart onder Hondurese vlag. De bemanning kan worden gered.

Nigeria. Bij godsdienstrellen tussen moslims en katholieken in de Nigeriaanse stad Jos sterven minstens zeventig mensen. De onlusten begonnen vrijdag na het gebed van de moslims. Kerken en moskeeën worden in brand gestoken.

ZONDAG 9 SEPTEMBER.

Duitsland. De groenen dreigen uit de regeringscoalitie te stappen omdat ze het oneens zijn met het voorstel van de socialistische partner om het asielbeleid af te stemmen op de vraag van de arbeidsmarkt.

MAANDAG 10 SEPTEMBER.

Noorwegen. Volgens opiniepeilingen zou de regerende socialistische Arbeiterspartij van Jens Stoltenberg bij de parlementsverkiezingen nog maar een kwart van de stemmen behalen. In 1997 kreeg de partij nog 35 procent van de kiezers achter zich. Winnaar zou de rechtse partij Hoyre van Jan Pedersen zijn.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content